رپورتاژ

استفاده از کنتاکتور چه فوایدی دارد؟

استفاده از کنتاکتور چه فوایدی دارد؟

کنتاکتور یا به اصطلاح (CONTACTOR) نوعی از کلید های الکترومغناطیسی محسوب می شود که در ساخت تابلوهای برق و ماشین های صنعتی بسیار کارآمد است. این کلید های مغناطیسی از مهمترین و اصلی ترین جزء مدارهای الکتریکی هستند. کنتاکتورها عملکردی مانند رله ها دارند ولی با این حال تفاوت هایی میان آن دو برقرار است. به صورتی که این تجهیزات به وسیله اتصال یک جریان کوچک در ورودی، جریانی بزرگ تر را در خروجی قطع و وصل می کنند. هر کنتاکتور دارای چندین کنتاکت بوده و از سه بخش تیغه، بوبین و محفظه تشکیل شده اند. در حال حاضر کنتاکتورها در انواع تک فاز و سه فاز مورد استفاده قرار می گیرند و تنها نقطه تمایز میان آن دو، داشتن یک تیغه قدرت در انواع تک فاز است. قیمت کنتاکتور نیز بر اساس مدل های مختلف آن متفاوت خواهد بود. در ادامه ما مطالب بیشتری را درباره این تجهیزات برقی ذکر خواهیم کرد.

انواع کنتاکتور
انواع کنتاکتور

اجزای داخلی انواع کنتاکتور

همانطور که اشاره کردیم، به طور کلی کنتاکتورها متشکل از سه بخش ذکر شده هستند. همچنین این تجهیزات دارای دوازده قسمت داخلی بوده که آنها عبارتند از پایه، محفظه یا قاب، قاب سیم پیچ، آهن ربا، پوشش و حامل کنتاکت، حلقه نگهدارنده هسته آهنی ثابت، کنتاکت های ثابت، کنتاکت های متحرک، پیچ ترمینال، سیم پیچ، فنر و پوشش فوقانی.

کاربردها و ویژگی های کنتاکتورها در مقابل کلیدهای دستی

از مزایا و ویژگی های متمایز کننده کنتاکتورها نسبت به کلید های دستی می توان به مواردی مانند کنترل و فرمان ایمن تر، امکان قطع و وصل مصرف کننده ها از چند محل مختلف، بکارگیری دوباره به شکل اتوماتیک، عمر مفید بیشتر نسبت به سایر کلیدها، حفاظت مناسب تر از دستگاه ها، قابلیت بالا بردن سرعت قطع و وصل مدار و… اشاره کرد.

کنتاکتورها در چه انواعی تولید می شوند؟

کنتاکتورها در سه نوع تیغه ای، کنترل دستی و مغناطیسی تولید و به دست مشتریان می رسند. نخستین کنتاکتور، کنتاکتور سوئیچ برقی بوده که در گذشته به منظور کنترل متوقف و یا شروع کردن موتورهای الکتریکی مورد استفاده قرار می گرفتند. این نوع از کنتاکتورها سطح ایمنی بالایی نداشتند و بهره برداری از آنها خطراتی را به همراه داشت. از این رو مهندسان کنتاکتورهای نوین تری را تحت عنوان کنتاکتورهای کنترل دستی طراحی کردند که از امنیت مطلوب تری برخوردار بودند. سوئیچ در این نوع از کنتاکتورها به صورت فیزیکی به کنترلر متصل می شود. نوین ترین و ایمن ترین کنتاکتور موجود در حال حاضر، کنتاکتور مغناطیسی نام دارد. این کنتاکتور به صورت الکترومکانیکی بوده و از راه دور قابل کنترل می باشد. همچنین کنتاکتورهای مغناطیسی نیازمند مقدار جریان کمی به منظور باز یا بسته شدن مدار هستند.

روش نصب و راه اندازی کنتاکتور

در این بخش ما به صورت اجمالی به بررسی مراحل نصب و اجرا کنتاکتور برای آگاهی بیشتر کاربران و مشتریان می پردازیم. به طور کلی مشتریان برای عملی کردن این امر می بایست هشت مرحله را طی کنند. این مراحل به ترتیب شامل موارد زیر هستند:

  • انتخاب کنتاکتور مناسب
  • مطالعه کاتالوگ و روش نصب کنتاکتور
  • امتحان کردن کنتاکت کمکی
  • آماده کردن کنتاکتور
  • آماده سازی سیم ها
  • اجرای اتصالات
  • تحریک و تست کنتاکتور
  • متصل و چک کردن خروجی ها

عمر مفید کنتاکتور را چه معیار هایی تعیین می کند؟

فاکتورهای زیادی در عمر مفید کنتاکتورها نقش دارند که از مهمترین آنها می توان به مواردی همچون ساعت کار دائم، تعداد دفعات روشن و خاموش شدن، ساعت انتظار، محیط، نوع کاربری و استفاده، تعداد بارهای قطع وصل شدن و… اشاره کرد.

کلام آخر درباره فواید استفاده از کنتاکتورها

در این مقاله ما به صورت خلاصه و اجمالی به ذکر نکات و توضیحاتی پیرامون یکی از تجهیزات برقی پرکاربرد یعنی کنتاکتورها پرداختیم. همانطور که ذکر کردیم، کنتاکتورها فواید و مزایای فراوانی در صنعت برق و ماشین آلات صنعتی داشته و همواره در موقعیت های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. انواع جدید کنتاکتور از امنیت بالاتری برخوردار بوده و بهره برداری از آنها بسیار راحت است. در آخر پیشنهاد ما به خوانندگان و مشتریان این است که در هنگام خرید و نصب کنتاکتور از افراد متخصص و فعال در این حوزه کمک گیرند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا