آیا اوتیسم با کاردرمانی و گفتاردرمانی درمان می شود؟
چه زمانی برای معاینه و ارزیابی کودک خود به متخصص کاردرمانگر و گفتاردرمانگر مراجعه کنیم؟
اختلال اوتیسم یا اختلال طیف اوتیسم (ASD)، یک بیماری عصبی رشدی است که معمولا بعد از ۳ سالگی در کودکان تشخیص داده می شود. میزان شیوع بیماری اوتیسم در کودکان پسر بیشتر از کودکان دختر است. عواملی مانند ژنتیک (ارثی)، سن بالای مادر در هنگام بارداری (بالای ۳۵ سال)، مصرف داروهای مختلف در دوران بارداری، زایمان سخت و … می توانند باعث ایجاد اختلال اوتیسم در کودکان شوند.
بیماری اوتیسم از نظر شدت ابتلا به ۳ دسته تقسیم می شود:
۱.اوتیسم شدید:
کودکانی که اوتیسم شدید هستند دچار اختلالات حسی شدیدی می شوند، حرکات و رفتارهای کلیشه ای و تکراری زیادی دارند، اصلا ارتباط چشمی برقرار نمی کنند و هیچ میلی به ارتباط برقرار کردن با دیگران ندارند و در آخر از مهارت های گفتاری بسیار ضعیفی برخوردار هستند طوری که یا اصلا کلام ندارند یا فقط از تعداد محدودی از کلمات استفاده می کنند.
۲.اوتیسم متوسط:
این کودکان اختلالات حسی کمتری دارند، از توانایی های ذهنی بالاتری برخوردارند (بهره هوشی بالاتری دارند)، حرکات و رفتارهای کلیشه ای کمتری در آنها دیده می شود، از مهارت های گفتاری بالاتری برخوردارند طوری که می توانند کلمات را با هم ترکیب کنند و جمله بسازند و تا حدودی با دیگران ارتباط برقرار می کنند.
۳اوتیسم خفیف:
کودکانی که اوتیسم خفیف هستند اختلالات حسی جزیی دارند، از نظر مهارت های ذهنی و مهارت های گفتاری تقریبا با کودکان نرمال برابر هستند، حرکات تکراری ندارند و اصلی ترین علامت در این کودکان کم بودن تماس چشمی و ارتباط برقرار نکردن و تعامل نداشتن با دیگران است.
علائم اختلال اوتیسم:
۱.اختلالات حسی در حواس ۷ گانه شامل کم حسی و بیش حسی یا ترکیبی از این دو
۲.تاخیر در کلام و گفتار یا فقدان کامل کلام
۳.-استفاده قالبی و تکراری از زبان (گفتن کلمات و جملات تکراری و کلیشه ای)
۴.اختلال در برقرای ارتباط و تعاملات اجتماعی
۵.عدم تماس چشمی با دیگران
۶.عدم توانایی در شروع یا ادامه مکالمه با دیگران، در افرادی که تکلم و گفتار کافی دارند
۷.حرکات و رفتارهای کلیشه ای و تکراری
۸.توجه مداوم و بیش از حد به اشیا و اجزا آنها (مثل چرخ ماشین اسباب بازی)
۹.فقدان بازی های نمادین خودانگیز یا بازی های تقلیدی جمعی متناسب با سطح رشد
۱۰.علاقه نداشتن به شرکت در فعالیت هایی که گروهی هستند
چه زمانی برای معاینه و ارزیابی به دکتر کاردرمانگر و دکتر گفتاردرمانگر مراجعه کنیم؟
اگر کودک شما دو علامت یا بیشتر از علائم بالا را داشت حتما به متخصص کاردرمانگر و متخصص گفتاردرمانگر مراجعه کنید تا کودک شما در سن مناسب به صورت کاملا تخصصی مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد و زمان طلایی را برای درمان او از دست ندهید. کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی نیک در زمینه ارزیابی، تشخیص و درمان اوتیسم به صورت کاملا تخصصی فعالیت می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر و گرفتن مشاوره می توانید به مرکز اوتیسم غرب تهران، کلینیک توانبخشی نیک به آدرس www.clinicnik.ir مراجعه فرمائید و یا با شماره ۰۹۳۰۴۰۷۱۰۰۲ تماس حاصل فرمائید.
یکی از مهم ترین عوامل که در درمان اوتیسم موثر است سن کودک است در صورتی که زمان طلایی برای درمان را از دست دهید هم طول درمان افزایش خواهد یافت و هم تاثیر درمان کمتر خواهد بود. البته این را هم در نظر بگیرید اگر اختلال اوتیسم در کودکی درمان نشود علائم آن در بزرگسالی در فرد باقی خواهد ماند.
علائم اوتیسم در بزرگسالی:
۱.عدم دوستیابی و ارتباط برقرار نکردن با دیگران
۲.عدم تماس چشمی حین صحبت کردن با دیگران
۳.منزوی بودن و امتناع کردن از حضور در مکان های شلوغ و جمع های دوستانه
۴.متوجه نشدن تفاوت بین کنایه و شوخی و درک نکردن احساسات و حالات دیگران
۵.درک نکردن زبان بدن و حالات چهره دیگران (چهره غمگین، چهره شاد، چهره متعجب و …)
جدیدترین و بهترین درمان اوتیسم چیست؟
متاسفانه به دلایل مختلفی هر ساله تعداد کودکانی که مبتلا به اوتیسم می شوند رو به افزایش است، به همین دلیل یکی از بزرگترین دغدغه ی خانواده هایی که فرزند اوتیسم دارند دست یابی به جدیدترین و بهترین درمان اوتیسم می باشد. به نقل از مدیر کلینیک توانبخشی نیک که سالیان زیادی کودکان اوتیسم را درمان کرده است بهترین و جدیدترین درمان اوتیسم استفاده از تکنیک sensory integration یا یکپارچگی حسی می باشد. درصد اثر بخشی تکنیک یکپارچگی حسی در کودکان نزدیک به بالای ۹۰ درصد می باشد اما باید این نکته مهم را در نظر گرفت که این تکنیک دارای پروتکل های بسیار مهم و پیچیده ای می باشد که حتما حتما باید توسط دکتر کاردرمانگر انجام شود. در صورتی که کسی غیر از دکتر کاردرمان این تکنیک را اجرا کند نه تنها بهبودی در کودک رخ نمی دهد بلکه علائم و شدت بیماری در کودک بیشتر می شود.
سلام پسر منم هم چند تا از علامت هایی که برای اوتیسم گفتید رو داره خیلی نگران شدم خدا کنه اوتیسم نداشته باشه
من دخترمو کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی نیک ببرم خدا خیرشون بده خیلی دخترم تغییر کرده