رپورتاژ

آزمایش خاک یا مطالعات ژئوتکنیک

  • آزمایش خاک یا مطالعات ژئوتکنیک

    آزمایش خاک یا مطالعات ژئوتکنیک، شاخه ای تخصصی از مهندسی عمران می باشد که با هدف تعیین خواص مهندسی خاک و سنگ و نحوه اندرکنش آنها انجام می گردد. در این آزمایش، خاک از نظر مهندسی بررسی می‌شود تا مطمئن شوند که مقاومت لازم برای نگه داری سازه را داشته باشد. وزن ساختمان و تاثیر نیروهای طبیعی مثل باد روی سازه و انتقال مجموع این نیروها روی بافت خاکی که ساختمان در آن قرار دارد، موثر است، بنابراین آزمایش خاک و شناسایی تیپ آن ضروری است.

    آزمایش خاک یا مطالعات ژئوتکنیک

    شرکت عمرانی ایستاسازه
    شرکت عمرانی ایستاسازه

    شرکت عمرانی ایستاسازه

    آزمایش خاک یا مطالعات ژئوتکنیک، شاخه ای تخصصی از مهندسی عمران می باشد که با هدف تعیین خواص مهندسی خاک و سنگ و نحوه اندرکنش آنها انجام می گردد. در این آزمایش، خاک از نظر مهندسی بررسی می‌شود تا مطمئن شوند که مقاومت لازم برای نگه داری سازه را داشته باشد.

    وزن ساختمان و تاثیر نیروهای طبیعی مثل باد روی سازه و انتقال مجموع این نیروها روی بافت خاکی که ساختمان در آن قرار دارد، موثر است، بنابراین آزمایش خاک و شناسایی تیپ آن ضروری است. در نهایت هر ساختمانی وزنش را به خاک منتقل می‌کند و از این رو آزمایش خاک برای مهندسین و کارفرمایان اهمیت زیادی دارد. زلزله‌ های اخیر و نیز افزایش جمعیت باعث شده است که مهندسین بیش از گذشته به آزمایش خاک توجه کنند.

    به کمک آزمایش خاک اطلاعاتی از جمله توان و سختی خاک زیر ساختمان، اندرکش خاک، پروفیل زمین، شناخت نا پایداری ها و عواقب ناشی از حوادث طبیعی مانند زلزله به دست می‌آید. از این رو شناسائی وضعیت لایه بندی زیر سطحی و ویژگی های مهندسی خاک، پیش نیاز تمامی پروژه های عمرانی می باشد.

    به طور کلی هدف از آزمایش خاک یا مطالعات ژئوتکنیک تعیین متغیر های مورد نظر به منظور طراحی شالوده، زیر ساخت ها، سازه های زیر زمینی، تخمین ریسک های ژئوتکنیکی، هیدروژئولوژیکی، ژئولوژیکی برای انسان و محیط می باشد. با انجام مطالعات ژئوتکنیک در پروژه های ساختمانی، می توان به ایمنی بالاتر و عملکرد بهینه رسید.

    آزمایش خاک با استفاده از تجهیزات و دستگاه های خاص در آزمایشگاه خاک انجام می شود و کارشناسان ویژگی های خاک را از نظر شیمیایی و فیزیکی بررسی می کنند. پس از انجام آزمایش، گزارشی از خصوصیات خاک مانند تیپ خاک، ساختار مکانیکی و لایه‌ های ژئوتکنیکی مشخص می گردد.

    سازه نگهبان

    سازه نگهبان
    سازه نگهبان

    سازه نگهبان سازه ‌ای است که به منظور محافظت و پایدارسازی دیواره ‌های محل گودبرداری و جلوگیری از پیامد های ریزش دیواره های گود و ساختمان های مجاور آن مورد استفاده قرار می‌گیرد. سازه نگهبان مجموعه ‌ای از اعضای دائم و یا موقتی است که به منظور پایدارسازی خاک یا سنگ اطراف گودبرداری ‌ها استفاده می شود. در بسیاری از موارد، سازه نگهبان با عنوان سازه نگهبان دیوار حائل نیز شناخته می‌شود.

    طراحی و اجرای سازه‌ های نگهبان، از فعالیت ‌های بسیار مهم در ساخت انواع ساختمان (مسکونی، تجاری، عمومی)، سد، پل، راه (خاکریز)، کانال، تونل و … به شمار می‌رود.

    استفاده از سازه های نگهبان در گودبرداری و اجرای فونداسیون ‌ها، برای جلوگیری از ریزش، نشست خاک و تخریب سازه‌ های اطراف و در خاکریز جاده‌ ها، جهت جلوگیری از ریزش خاک به درون جاده و رانش جاده به سطوح پایین‌ تر اهمیت پیدا می کند.

    وجود سازه ‌های نگهبان، از خطرات احتمالی ناشی از ریزش خاک یا نشست آن جلوگیری می‌کند. در صورت عدم اجرای سازه نگهبان یا اجرای نامناسب آن، احتمال آسیب ‌دیدگی افراد، تخریب ساختمان ‌های مجاور، آسیب به لوله‌کشی ‌ها و … افزایش می ‌یابد. این مسئله می‌تواند هزینه‌ های مالی و جانی زیادی را همراه داشته باشد.

    انواع سازه نگهبان جهت پایدارسازی دیواره های گود شامل موارد زیر است:

    ۱- سازه نگهبان نیلینگ

    ۲- سازه نگهبان انکراژ

    ۳- تاپ دان یا ساخت از بالا به پایین

    ۴- استرات یا مهار متقابل

    ۵- سپرکوبی

    ۶- دیوار برلنی یا سولجرپایل

    ۷- دیوار دیافراگمی

    ۸- سازه نگهبان خرپایی

    انکراژ یا استرند شرکت ایستاسازه

    انکراژ یا استرند – شرکت ایستاسازه
    انکراژ یا استرند – شرکت ایستاسازه

    پایدارسازی دیواره های گود با استفاده از روش انکراژ و استرند بسیار مشابه روش نیلینگ یا میخکوبی دیواره ها می باشد. در پایدارسازی گود به روش سازه نگهبان های انکراژ (مهارگذاری) و نیلینگ (میخکوبی) با استفاده از عناصر تسلیح استرند و نیل به تسلیح برجای خاک می پردازند. از جمله مزایای روش انکراژ، ایمنی و سرعت اجرای بالا و  عدم اشغال زمین جهتپایدارسازی می باشد.

    روش انکراژ بر خلاف روش نیلینگ به صورت فعال عمل کرده و نیروی پیش تنیدگی موجود در استرند یا انکر ها قبل از شروع تغییر شکل توده خاک، تغییرشکل دیواره را محدود می کند. بنابراین از انکراژ در مجاورت سازه های حساس به تغییر مکان، نظیر سازه های قدیمی استفاده می گردد.

    مرحله اول اجرای انکراژ، حفر گمانه مطابق نقشه های اجرایی می باشد، پس از حفاری گمانه تا طول مورد نظر نوبت قرار دادن استرند داخل گمانه می باشد. جهت قرار گیری استرند در وسط گمانه و جلوگیری از چسبیدن استرند به جدار گمانه از وسیله ای به نام فاصله نگهدار استفاده می گردد و انتهای مهاری به اندازه طول گیردار تزریق می گردد. سپس نوار های زهکش جهت کاهش فشار آب پشت دیواره و هدایت آب در سطح دیواره کار گذاشته می شود و شبکه ای از سیم های جوش داده شده به نام مش، به گونه ای که حداقل یک چشمه کامل شبکه با شبکه بعدی هم پوشانی داشته باشد، اجرا می شود. پس از مش بندی سطح دیواره با یک لایه ۱۰ تا ۲۰ سانتیمتری، بتن پاشی می گردد، تا از فرسایش خاک جلوگیری گردد. در مرحله بعد استرندها با استفاده از جک کشش، به مقدار مشخص شده در نقشه های اجرایی کشیده می شوند و یک یا دو صفحه فلزی به عنوان سر انکر بر روی دیواره قرار گرفته و توسط صفحه گوه و گوه به استرند متصل می گردد.

    امتیاز شما به این مطلب:

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۲ رای

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    -- بارگیری کد امنیتی --

    دکمه بازگشت به بالا