رپورتاژ

معرفی شغل دندانپزشکی + میزان درآمد و بازار کار

استخدام دندانپزشک
استخدام دندانپزشک

دندانپزشکی یکی از رشته‌های پرطرفدار در حوزه علوم پزشکی است که به درمان و پیشگیری از بیماری‌ها و مشکلات دهان و دندان می‌پردازد. این شغل به خاطر تأثیر زیادش بر سلامت انسان‌ها، همواره به عنوان یکی از مهمترین مشاغل در کشورهای مختلف شناخته می‌شود و درآمد نسبتا بالایی دارد.

تحولات روزافزون در علم پزشکی و فناوری و همچنین تغییر سبک زندگی انسان‌ها و اهمیت بیشتر سلامت و زیبایی دندان‌ها باعث شده که همواره نیاز بالایی به این شغل وجود داشته باشد. دندانپزشکی شغلی ارزشمند است که چالش‌های متفاوتی را با خود به همراه دارد، اما درآمد بالا و ویژگی‌های منحصر به فرد آن سبب می‌شوند افراد زیادی آن را به عنوان حرفه‌ی خود انتخاب کنند. در این مقاله به معرفی شغل دندانپزشکی می‌پردازیم.

معرفی شغل دندانپزشکی

قبل از اینکه سراغ میزان درآمد رشته دندانپزشکی برویم، بهتر است بگوییم شغل دندانپزشکی چیست و چرا افراد زیادی دوست دارند دندانپزشک شوند. شغل دندانپزشکی یکی از حرفه‌های مرتبط با حفظ و بهبود سلامت دهان و دندان‌ها است که نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت و پیشگیری از بیماری‌ها ایفا می‌کند. یک دندان پزشک، علاوه بر ارائه خدمات درمانی، به تشخیص و پیشگیری از بیماری‌های دندان و لثه، آموزش بهداشت دهان و دندان و ارائه راهکارهای بهبود سلامت و زیبایی دندان‌ها نیز می‌پردازد.

شغل دندانپزشکی یک شغل پر متقاضی است و نیاز به تمرکز بالا، دقت و ریزبینی دارد. دندانپزشکان باید دانش و تخصص لازم را در زمینه علوم دندانپزشکی داشته باشند. نیاز به سال‌ها درس خواندن و تلاش زیاد برای موفقیت در این رشته باعث می‌شود که استخدام دندانپزشک با حقوق بالا همراه باشد. آن‌ها می‌توانند در زمینه‌های مختلفی از جمله درمان‌های ترمیمی، دندانپزشکی برای کودکان، جراحی دهان و فک، آندو دندون و ارتودنسی فعالیت کنند.

در معرفی رشته دندانپزشکی باید بگوییم کسانی‌که در دانشگاه سراغ تحصیل در این رشته می‌روند، باید حدود ۶ سال درس بخوانند تا مدرک دندانپزشکی عمومی خود را دریافت کنند. این رشته شامل دو دوره پایه و تخصصی است. دانشجویان رشته دندان پس از دو سال تحصیل در دوره پایه، دوره تخصصی خود را آغاز می‌کنند. این دوره که با کارآموزی همراه است، حدود ۴ سال طول می‌کشد. کسانی‌که در این رشته تحصیل می‌کنند می‌توانند در نهایت در مطب دندانپزشکی یا در بیمارستان‌ها و کلینیک‌ها کار کنند.

تخصص‌های دندانپزشکی

در معرفی شغل دندانپزشکی باید اشاره کنیم که یک دندانپزشک عمومی پس از اتمام دوران تحصیلش می‌تواند سراغ یکی از شاخه‌های تخصصی دندان برود. دوره‌های تخصص معمولا بین ۳ الی ۵ سال طول می‌کشند. در ادامه با ۱۰ شاخه تخصصی دندانپزشکی آشنا می‌شویم:

  • ارتودنسی (Orthodontics): شامل تشخیص و درمان اختلالات فک و دندان، از جمله تنظیم جابجایی دندان‌ها با استفاده از ابزار مختلف مانند براکت‌ها است.

  • ترمیمی (Restorative Dentistry): شامل ترمیم و بازسازی دندان‌ها با استفاده از مواد مختلف است. انجام ترمیم‌های ساده، کامپوزیت و… در حوزه فعالیت‌های دندان‌پزشک ترمیمی قرار می‌گیرند.

  • جراحی فک و صورت: یک متخصص جراحی فک و صورت عمل‌های زیبایی و درمانی مختلفی را انجام می‌دهد. این عمل‌ها ممکن است مربوط به نقص‌های مادرزادی، آسیب، تومور، کیست و یا عفونت‌های فک و صورت باشد.

  • پریودانتیکس (Periodontics): دندانپزشکانی که سراغ این تخصص می‌روند، روی شناسایی، درمان و جراحی انواع آسیب‌ها و بیماری‌های مربوط به لثه تمرکز می‌کنند.

  • پروتزهای دندانی (Prosthodontics): یک متخصص پروتزهای دندانی، دندان‌های از دست‌رفته‌ی بیماران را با ایمپلنت‌های دندانی جایگزین می‌کند.

  • درمان ریشه (Endodontics): یک متخصص درمان ریشه با نام‌های متخصص اندو یا اندودنتیست نیز شناخته می‌شود. یک متخصص اندو به درمان مشکلات مربوط به ریشه و عصب دندان می‌پردازد.

  • کودکان (Pediatric Dentistry): یک متخصص کودکان خدمات پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری‌های دهان و دندان را به آن‌ها ارائه می‌دهد.

  • بیماری‌های دهان و فک و صورت: یک متخصص بیماری‌های دهان و فک و صورت خدماتی چون پیشگیری و درمان بیماری‌ها، ضایعات و عفونت‌های دهانی را ارائه می‌دهد.

  • آسیب شناسی دهان، فک و صورت (Pathology): این رشته که با نام پاتولوژی نیز شناخته می‌شود، روی تحقیق و تشخیص بیماری‌ها با کمک معاینات مختلف متمرکز است. یک متخصص پاتولوژی بافت‌های مربوط به دهان، فک و یا صورت بیمار را با ابزار مخصوص بررسی کرده و بیماری و وضعیت آن را گزارش می‌دهد.

  • رادیولوژی (Radiology): یک متخصص رادیولوژی با استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته از فک، دهان و دندان شما عکس می‌گیرد. پروسه تشخیص و آغاز درمان بسیاری از مشکلات مربوط به دهان و دندان، از رادیولوژی آغاز می‌شود.

شغل‌های مرتبط به دندانپزشکی

بهتر است علاوه بر معرفی شغل دندانپزشکی، نگاهی به برخی مشاغل مرتبط با آن نیز داشته باشیم.

دندانسازی

این شغل یکی از زیرشاخه‌های علوم پزشکی است. یک دندانساز می‌تواند در دانشگاه این رشته را دنبال کند و یا به صورت تجربی آن را بیاموزد و سپس در لابراتورهای دندانسازی مشغول به کار شود. معمولا دندانپزشکان از دندانهای بیماران قالب‌گیری می‌کنند و سپس دندانسازها در لابراتور پروتزهای دندانی را بر اساس آن قالب‌ها می‌سازند.

دستیار دندانپزشک

دستیار دندانپزشکی یکی دیگر از شغل‌های نزدیک به دندانپزشکی است. دستیاران پس از گذراندن دوره‌های مرتبط به این رشته، در مطب‌ها و کلینیک‌های دندانپزشکی شروع به کار می‌کنند. آماده‌سازی ابزارها و مواد، آماده کردن مطب، کمک به دندانپزشک در انجام روند درمانی، انجام هماهنگی‌های لازم با بیماران و همچنین ارائه آموزش‌های لازم به آن‌ها، برخی از وظایف یک دستیار دندان است.

مزایا و معایب شغل دندانپزشکی

در ادامه معرفی شغل دندانپزشکی به مزایا و معایب این شغل اشاره می‌کنیم.

مزایای دندانپزشکی

  • امنیت شغلی: همواره تقاضا برای خدمات دندانپزشکی وجود دارد و این شغل درآمد ثابت و امنیت شغلی را به همراه دارد.

  • کمک به دیگران: یک دندانپزشک در بهبود و حفظ سلامتی دهان و دندان‌های بیماران نقش بسزایی دارد. کمک به دیگران احساس رضایت و رشد حرفه‌ای را برای افراد به ارمغان می‌آورد.

  • تنوع شغلی: دندانپزشکی شاخه‌های مختلفی را در بر می‌گیرد و افرادی که وارد این رشته می‌شوند می‌توانند با توجه به علایق و توانایی‌هایشان در برخی زمینه‌ها تخصص کسب کنند. برای مثال یک دندانپزشک می‌توانند سراغ تخصص‌های مختلفی چون ترمیم، جراحی فک و دهان، ارتودنسی و… برود.

  • آزادی شغلی و کنترل زمان: بسیاری از دندانپزشکان پس از گذراندن طرح می‌توانند زمان کاری خود را مطابق با نیاز‌ها و ترجیحات شخصی تنظیم کنند. آزادی شغلی و امکان برنامه‌ریزی زمانی به شما اجازه می‌دهد بین زندگی حرفه‌ای و شخصی خود تعادل برقرار کنید.

معایب دندانپزشکی

  • فشار کاری: برخی از بیماران نیاز به درمان‌های پیچیده و درازمدت دارند. در معرفی شغل دندانپزشکی باید اشاره کنیم که چون این حرفه در ارتباط مستقیم با سلامت افراد است، فشار روانی، اضطراب و استرس زیادی را با خود به همراه دارد.

  • مسئولیت بالا: مانند مورد قبلی، با توجه به اهمیت سلامت دهان و دندان‌ها برای بیماران، دندانپزشکان مسئولیت بالایی بر عهده دارند. خطاهای حرفه‌ای ممکن است عواقب جدی برای بیمار و پزشک داشته باشد.

  • روزمرگی و خستگی: برخی از روزهای کاری در دندانپزشکی می‌تواند بسیار پرفشار و طولانی باشد. این موضوع می‌تواند به خستگی بدنی و روحی منجر شود و نیازمند استراحت و تعادل مناسب باشد.

  • هزینه‌های بالا: برای انجام کار بهتر، استفاده از تجهیزات پیشرفته و مواد با کیفیت، دندانپزشکانی که در مطب شخصی کار می‌کنند نیاز به سرمایه‌گذاری بالایی دارند. همچنین، هزینه‌های نگهداری و به‌روزرسانی تجهیزات نیز ممکن است دردسرساز باشد.

معرفی شغل دندانپزشکی؛ بازار کار

یکی از مهم‌ترین مسائلی که باید در معرفی شغل دندانپزشکی مورد بررسی قرار بدهیم، بازار کار این رشته است. بازار کار دندانپزشکی در بسیاری از کشورها تحت تأثیر عوامل مختلفی چون میزان تقاضا و نیاز بیماران، پیشرفت‌های علم و تکنولوژی و تخصص هر شخص قرار می‌گیرد. این روزها افراد به سلامت و زیبایی دهان و دندان خود اهمیت زیادی می‌دهند. علاوه بر کارهای درمانی مانند پر کردن، جرم‌گیری، عصب‌کشی و… افراد زیادی سراغ خدمات زیبایی همچون ارتودنسی، بلیچینگ، کامپوزیت، ایمپلنت و… می‌روند. کافی است دفعه‌ی بعد که به یک مطب دندانپزشکی مراجعه‌کردید، نگاهی به بروشورهای روی میز بیندازید تا ببینید مراجعان برای داشتن لبخندی زیباتر چه مراحل سختی را پشت سر می‌گذارند.

تقاضای بالایی که نسبت به خدمات دندانپزشکی وجود دارد، این شغل را به یک حرفه‌ی ایده‌آل برای خانم ها و آقایان تبدیل کرده است. پیش‌تر به تخصص‌های مختلف دندانپزشکی اشاره کردیم، اما از میان آن‌ها پروتزهای دندانی، ارتودنسی و همچنین جراحی فک و صورت بهترین بازار کار و درآمد را دارند. در سال‌های اخیر کشورهای آمریکا، انگلستان، اسپانیا، استرالیا و کانادا بیشترین نیاز را به دندانپزشک داشته‌اند.

درآمد دندانپزشک

حقوق و درآمد یک دندانپزشک ممکن است تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله مهارت‌ها، تخصص، سابقه کار، محل کار و همچنین میزان تقاضا در بازار کار قرار بگیرد. درصورتی که یک دندانپزشک مهارت بالایی در تخصص خود داشته باشد و در یک بازار کار پرتقاضا فعالیت کند، می‌تواند به درآمدی بالا دست یابد. همچنین، استفاده از فناوری‌های مدرن و نوآوری در ارائه خدمات دندانپزشکی، می‌تواند نقش مهمی در افزایش درآمد دندانپزشکان داشته باشد. در ادامه معرفی شغل دندانپزشکی، درآمد این حرفه را در چند کشور مختلف از جمله ایران را بررسی می‌کنیم.

آمریکا
آمریکا یکی از بهترین کشورها برای دندانپزشکان است. درآمد دندانپزشکی در آمریکا به طور میانگین سالانه ۲۱۷ هزار دلار است. هزینه‌های دندان‌پزشکی این کشور معقول و تحت پوشش بیمه است. از همین رو، مردم به طور مرتب و دوره‌ای توسط دندان‌پزشکان ویزیت می‌شوند و بدین ترتیب همیشه نیاز زیادی به دندانپزشک وجود دارد.

انگلستان

درآمد دندانپزشکان در انگلستان نیز قابل قبول است. آن‌ها در بخش‌های خصوصی و دولتی کار می‌کنند و سالیانه حدود ۸۰ هزار یورو درآمد دارند. در سال‌های اخیر در این کشور تقاضای زیادی نسبت به خدمات دندانپزشکی مربوط به زیبایی وجود داشته و به همین دلیل شاهد رشد چشمگیر این کشور و پیشرفت تکنولوژی‌های آن در این حوزه بوده‌ایم.

اسپانیا

درآمد سالانه‌ی دندانپزشکان در اسپانیا حدود ۸۵ هزار یورو است. مالیات پایین و هزینه‌های کمتر زندگی باعث می‌شود که دندانپزشکان از انتخاب این شغل در اسپانیا راضی باشند.

استرالیا

یک دندانپزشک به طور سالانه درآمدی ۱۳۳ هزار دلاری در استرالیا دارد. البته در استرالیا رقابت بالایی در این حرفه وجود دارد و دندانپزشکان برای اینکه به درآمد خوبی برسند، باید توانایی‌ها و مهارت‌های خود را تقویت کنند.

کانادا

دندانپزشکان کانادایی به طول میانگین سالانه ۱۶۷ هزار دلار درآمد دارند. به خاطر سیستم درمان رایگانی که در این کشور وجود دارد، دندانپزشکان از مزایای زیادی برخوردار هستند.

ایران

درآمد دندانپزشکی در ایران به معیارهای مختلفی بستگی دارد. با این حال به طور میانگین دندانپزشکانی که در کلینیک‌ها کار می‌کنند، ماهانه ۲۰ الی ۳۰ میلیون تومان درآمد دارند. البته دندانپزشکان متخصص و آن‌هایی که در مطب شخصی خود مشغول هستند، می‌توانند درآمدی بسیار بیشتر از این مقدار داشته باشند.

جمع‌بندی

در این مقاله به معرفی شغل دندانپزشکی و معایب و مزایای آن پرداختیم، با برخی از مشاغل مرتبط به آن آشنا شدیم و همچنین بازار کار و درآمد آن را بررسی کردیم. دندانپزشکی یکی از زیرشاخه‌های علوم پزشکی است که بر حفظ سلامت دهان و دندان تمرکز دارد. این شغل در کشورهای مختلف از درآمد قابل توجهی برخوردار است و همواره از آن به عنوان یکی از مشاغل پول‌ساز یاد می‌شود. با این حال نباید فراموش کرد که این شغل مثل بسیاری از مشاغل دیگر معایب و مزایای مختلفی دارد و دندانپزشکان سال‌های زیادی را صرف درست خواندن و تلاش برای رسیدن به این جایگاه می‌کنند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا