مهاجرت به کشور استرالیا از طریق پناهندگی چه خطراتی دارد؟
مهاجرت به کشور استرالیا از طریق پناهندگی چه خطراتی دارد؟
همه ما میدانیم که پناهجویان افرادی هستند که خانه خود را ترک کنند و به کشورهای دیگر پناهنده شدند. این اتفاق تلخ ممکن است بهدلیل تبعیض نژاد، مذهب، ملیت، عقاید سیاسی و حتی جنگهای داخلی رخ دهد. دلیل پناهندگی هر چه که باشد، نباید از یک واقعیت خیلی تلخ دیگر غافل شد؛ آن هم اینکه روشهای پناهندگی اغلب خطرناک هستند.
حتماً در مورد آوارگی پناهندگان در مرز، ریجکت شدن در کشور مقصد، احتمال تیر خوردن در لب مرز و وحشتناکتر از همه غرق شدن در دریا شنیدهاید. متاسفانه همه آن داستانهای تلخ واقعیت دارند. استرالیا تعهد بینالمللی دارد که از حقوق همه پناهجویان و پناهندگانی که با هواپیما و قایق به این کشور میآیند، محافظت کنند.
طبق اطلاعات گزارش آژانس پناهندگان سازمان ملل (UNHCR)، بیش از ۱۹ هزار نفر در سال ۲۰۲۲ درخواست پناهندگی به استرالیا کردند که بیشترشان ایرانی، هندی و افغانستانی بودند. دولت استرالیا فقط به ۲۰ درصد از درخواستها پاسخ مثبت داده است و باقی پناهجویان سرگردان شدهاند. این تازه بخش خوب داستان است، چرا که سرنوشت تلخ پناهجویانی که حتی به استرالیا نرسیدند، چیزی جز مرگ و فرار نبود.
چالش دریا: اولین خطر مهاجرت غیرقانونی به استرالیا
برای درخواست پناهندگی به کشور استرالیا معمولاً ۲ روش پیش پای پناهجویان قرار دارد. اینکه یا از طریق قایق و مسیر اقیانوس آرام و یا سفر هواپیمایی وارد این کشور شوند. روش اول، خطرات و عواقب بهمراتب بدتری برای پناهجویان خواهد داشت. اولین خطر مهاجرت غیرقانونی به استرالیا از طریق قایقسواری، این است که احتمالاً تمام پولتان را باید در طول مسیر به راهنما بدهید. چرا که اکثر این راهنماها منتظر هستند تا در اولین فرصت، داروندار پناهجویان را به غارت ببرند.
ضمناً از کجا معلوم که در میانه راه، بهدلیل بدی آبوهوا یا شرایط نامساعد دریا دچار سانحه در قایق نشوید؟ تازه اگر شانس با شما یار باشد و صحیح و سالم به ساحل برسید، طبق قوانین دولت استرالیا باید بازداشت شوید. چون احتمالاً هیچ مدارک هویتی از جمله پاسپورت معتبر و ویزای استرالیایی ندارید. البته اصلاً هم معلوم نیست که تا چه زمانی در بازداشت خواهید ماند تا تکلیفتان مشخص شود.
آیا اعلام پناهندگی در استرالیا جرم است؟
خیر؛ طبق اطلاعات سایت redcross.org.au، دولت استرالیا نه مهاجرت غیرقانونی از طریق و نه اعلام درخواست پناهندگی را جرم تلقی نمیکند. طبق قوانین این کشور، پناهجویان و پناهندگان مجرم نیستند و حقوق قانونی مخصوص به خودشان را دارند. با همه این اوصاف، قانون بازداشت اجباری پس از رسیدن به خاک استرالیا برای همه آنها صدق میکند.
اگر کمی هوشمندانه فکر کنید، متوجه میشوید که درخواست پناهندگی، آن هم از طریق مسیرهای پر از دردسر اصلاً ارزشمند نیست. بنابراین بهتر است از روشهای قانونی به این کشور مهاجرت کنید. کشور استرالیا روشهای قانونی متنوعی از جمله روش های کاری، سرمایهگذاری، تحصیلی و خانوادگی را در نظر گرفته است. در این رابطه بهتر است که در مورد مقایسه مهاجرت به استرالیا با روش قانونی یا پناهندگی بیشتر مطالعه کنید.
اعتماد به قاچاقچیان، به قیمت جان پناهندهها تمام میشود
یکی دیگر از بزرگترین مخاطراتی که مهاجرت غیرقانونی به استرالیا دارد، اعتماد کردن به قاچاقچیان است. منظورمان از قاچاقچی، همان کسی است که پیشنهاد مهاجرت غیرقانونی و درخواست پناهندگی در خاک استرالیا را میدهد. فراموش نکنید که این افراد، اطلاعات نادرست به مهاجران میدهند و در مورد امنیت مسیر سفر دروغ میگویند. گاهی آنها مهاجران را متقاعد میکنند که مسیر مهاجرت به استرالیا از طریق دریا آسان و مطمئن است و بایت همین، پول هنگفتی میگیرند.
ممکن است که یکی از همین افراد شما را با وعده اینکه پول زیادی نمیگیرد و کار پناهندگیتان را با قیمت ارزان انجام میدهد، متقاعد کند. با این اوصاف، آنها همیشه در طول سفر تقاضای پول میکنند و شما مجبورید بابت غذا، اقامت در طول مسیر و تأمین امنیت پول خرج کنید.
همین مسائل باعث میشوند که اکثر مهاجران به قاچاقچی بدهکار شوند و در خطر کشته شدن، تجاوز جنسی و جتی قاچاق اعضای بدن قرار بگیرند. همچنین، این احتمال وجود دارد که مهاجر توسط قاچاقچی، گروگان گرفته شود و بابت بدهی مالی از خانواده او اخاذی شود.
خطر دستگیر شدن و اخراج از خاک استرالیا چقدر است؟
طبق اطلاعات سایت themigrantproject.org، هر کشوری سیاستهای مرزی و امنیتی خاص خودش را دارد و مهاجران غیرقانونی را بهمحض ورود، دستگیر و اخراج میکنند. طبق اطلاعات سایت humanrights.gov.au، پناهجویان تا زمانی که ویزای حفاظتی (protection visa) پناهجو صادر نشده است، باید در بازداشت بماند و یا از کشور اخراج شود. این پروسه ممکن است هفتهها، ماهها و حتی سالها طول بکشد و پناهجو را تحت شدیدترین فشارهای امنیتی و مالی قرار دهد.
بدین ترتیب، احتمال اینکه بهصورت غیرقانونی وارد استرالیا شوید و پلیس شما را بازداشت کند، ۱۰۰ درصد است. شرایط آنجایی وحشتناک میشود که پناهجو از خاک استرالیا اخراج شود و به اجبار در یکی از جزیرههای بدون امکانات رفاهی، عمرش را تلف کند.
خطراتی که پناهجویان را در کمپهای استرالیا تهدید میکنند
اگر در خوشبینانهترین حالت، پناهجو در طول رسیدگی به درخواست پناهندگیاش در کمپ نگهداری شود، باز هم با خطرات مختلفی روبهرو خواهد شد. بعضی از این چالشها و مخاطرات در خاک استرالیا عبارتاند از:
- پیدا کردن یک اقامتگاه آرام و دنج
- پیدا کردن شغل و داشتن درآمد
- محدودیتهای زبانی
- نژادپرستی و تبعیض
- نگاه بخشی از جامعه استرالیا به پناهندگان
- یاد گرفتن زبان انگلیسی
- فاصله زیاد با خانواده و احتمال دچار شدن به افسردگی شدید
- مشکلات شدید مالی
- عدم امنیت برای دریافت ویزای معتبر
- جدایی از اعضای خانواده و زندگی اجباری در بین سایر پناهجویان
مطمئنترین روش برای مهاجرت به استرالیا چیست؟
با خطرناکترین تهدیداتی که پس از مهاجرت غیرقانونی و اعلام پناهندگی در استرالیا در کمین شما هستند، آشنا شدید. حالا وقت آن است که روی معقولانهترین و مطمئنترین روش مهاجرت به استرالیا، یعنی اخذ انواع ویزای آن متمرکز شوید. دولت استرالیا، برنامههای مهاجرتی متنوعی را برای علاقهمندان سرتاسر جهان ارائه کرده است که هر کدام آنها برای یکی از اقشار جامعه مناسب است.