رپورتاژ

بیماری سوء هاضمه چربی چیست؟ و علت بروز بیماری

بیماری سوء هاضمه چربی چیست؟ و علت بروز بیماری

چربی‌ها حلال در آب نیستند؛ یعنی برای تجزیه و هضم آنها بدن باید آنزیم‌های خاصی را تولید کند. هر عاملی که باعث اختلال در این آنزیم‌ها شود، می‌تواند زمینه را برای بروز بیماری سوءهاضمه چربی فراهم کند. در این حالت بدن قادر به هضم چربی نیست و ممکن است با علائمی مانند سوزش سردل، نفخ و دردهای شکمی مواجه شوید. مطالعه این مطلب شما را با این بیماری، علت و درمان‌های خانگی آن آشنا می‌کند.

علائم بیماری سوء هاضمه چربی چیست؟

متخصص گوارش برای تشخیص این بیماری ممکن است آزمایش مدفوع را تجویز کند. مدفوع چرب یا استئاتوره (steatorrhea) از شایع‌ترین علائم این بیماری است. هضم نشدن چربی سبب می‌شود تا مدفوع بوی بد و رنگ زرد کم رنگ داشته باشد. در حالت عادی مدفوع در آب ته‌نشین می‌شود؛ اما اگر آن را شناور در آب دیدید احتمالا چربی آن بالاست.

برخی بیماران نیز با علائمی مانند درد و تورم شکمی، اسهال، کاهش وزن، حالت تهوع و استفراغ مواجه هستند.

علائم بیماری سوء هاضمه چربی چیست؟
علائم بیماری سوء هاضمه چربی چیست؟

علت بیماری سوء هاضمه چربی چیست؟

زمان انتقال سریع

چربی‌ها از جمله موادی هستند که برای هضم به مدت زمان بیشتری نیاز دارند. گاهی اوقات سرعت عبور آنها از سیستم گوارشی سریع است و هضم بدرستی انجام نمی‌شود. فاکتورهای زیر از عوامل موثر در این زمینه هستند:

  1. استرس و اضطراب

با شروع اضطراب، بدن به طور طبیعی شروع به تولید هورمون‌های استرس می‌کند. این هورمون‌ها باعث اسپاسم مری (انقباضات شدید)، اسهال، یبوست، حالت تهوع و سوء هاضمه خواهند شد.

  1. عدم تحمل غذایی

در این عارضه سیستم گوارش بدن به هضم و جذب برخی مواد غذایی، واکنش مناسب نشان نمی‌دهد. علائم آن بسیار شبیه به آلرژی غذایی است؛ اما این دو بیماری با یکدیگر تفاوت دارند. در آلرژی غذایی، سیستم ایمنی بدن دچار مشکل می‌شود اما در عدم تحمل غذایی، سیستم گوارشی بدن درگیر است.

  1. سندروم روده تحریک‌پذیر (IBS)

این بیماری مزمن نوعی اختلال در عملکرد دستگاه گوارشی بدن است. فاکتورهایی مانند رژیم غذایی، استرس، ژنتیک و جنسیت در بروز آن نقش دارند. از علائم این بیماری می‌توان به دردهای شکمی، نفخ و سوء هاضمه چربی اشاره کرد.

  1. عفونت دستگاه گوارش

میکروارگانیسم‌هایی مانند انگل، باکتری و ویروس می‌توانند باعث عفونت سیستم گوارشی و بیماری سوء هاضمه چربی شوند. عفونت دستگاه گوارشی با علائمی مانند کاهش وزن شدید، تب، کم آبی بدن، کاهش اشتها، حالت تهوع، استفراغ و سوء هاضمه همراه است.

مصرف چربی بیش از حد
مصرف چربی بیش از حد

مصرف چربی بیش از حد

گاهی اوقات صرفا مصرف بیش از حد مواد غذایی که مملوء از چربی هستند باعث بیماری سوء هاضمه چربی می‌شود. مصرف این نوع مواد غذایی در ساعات پایانی شب و درست قبل از خواب شبانه می‌تواند سیستم گوارشی را برای هضم و جذب آن تحت فشار قرار دهد.

بیماری‌های کبدی

کبد ماده تلخ و سبز رنگی به نام صفرا تولید می‌کند. این ماده از طریق مجرای صفراوی به روده منتقل می‌شود. صفرا به هضم و جذب چربی به دستگاه گوارشی کمک می‌کند. بیماری‌هایی مانند سنگ کیسه صفرا باعث انسداد این مجرا و کاهش ماده صفراوی می‌شود، به همین دلیل ریسک بروز بیماری سوء هاضمه چربی افزایش پیدا می‌کند. البته باید بدانید اگر به دلیل سنگ صفرا، مجبور به خارج کردن این کیسه از بدن هستید، مشکل خاصی برای شما بوجود نخواهد آمد؛ فقط باید در رژیم غذایی خود حواستان به مصرف چربی باشد.

مصرف برخی داروها

برخی داروهای لاغری مانند اورلیستات (Orlistat) می‌توانند باعث این بیماری شوند. مواد تشکیل‌دهنده این قرص‌ها بر آنزیم‌هایی تاثیر می‌گذارند که سیستم گوارشی برای هضم و جذب چربی‌ها به آن نیاز دارد. به همین دلیل چربی‌ها دیگر تجزیه نمی‌شوند و به صورت مدفوع چرب از روده خارج می‌شوند.

بیماری‌های لوزالمعده

لوزالمعده یا همان پانکراس، وظیفه تولید لیپاز (lipase) را برعهده دارد. لیپاز آنزیمی است که برای تجزیه لیپیدها (چربی‌ها) لازم است. این آنزیم در عمل لیپولیز (Lipolysis) نقش مهمی دارد. منظور از لیپولیز، تبدیل تری‌گلیسرید به گلیسرول (گلیسیرین)و اسید چرب است. اختلال در تولید لیپاز باعث بروز مشکلات گوارشی می‌شود.

بیماری سوء هاضمه چربی چگونه درمان می‌شود؟
بیماری سوء هاضمه چربی چگونه درمان می‌شود؟

بیماری سوء هاضمه چربی چگونه درمان می‌شود؟

درمان این بیماری با توجه به علت اصلی آن انجام می‌شود. در بیشتر مواقع با دارو درمانی و تغییر سبک زندگی می‌توان این عارضه را کنترل کرد.

برای مشاوره آنلاین متنی، صوتی و تصویری با پزشک گوارش و دیگر متخصصان مانند متخصص ارتوپدی، دکتر غدد، متخصص اطفال، متخصص قلب و عروق و… می‌توانید از خدمات آنلاین سلامت درمانکده استفاده کنید.

درمان خانگی بیماری سوء هاضمه چربی چیست؟

در کنار توصیه‌های پزشک راهکارهای زیر به حفظ سلامتی شما کمک می‌کنند:

مواد غذایی که می‌خورید یادداشت کنید

یادداشت کردن مواد غذایی به شما کمک می‌کند تا بفهمید آیا به عدم تحمل غذایی مبتلا هستید یا خیر؟ هر آنچه را که می‌نوشید و می‌خورید به همراه تاثیرات آنها را بنویسید. بهتر است هنگام مراجعه به پزشک متخصص این دفترچه را به همراه داشته باشید. متخصص با بررسی مواد غذایی و تاثیرات آن بر روی شما، راحت‌تر و بهتر می‌تواند علت اصلی بیماری را تشخیص دهد.

غذای خود را خوب بجویید

در نگاه اول شاید رابطه بیماری سوءهاضمه چربی با جویدن غذا کمی عجیب به نظر برسد. اما باید بدانید هر چقدر غذا را بهتر و بیشتر بجویید به همان اندازه صفرا و آنزیم‌های گوارشی بیشتر و بهتر ترشح می‌شوند. به این ترتیب چربی‌ها هم بهتر تجزیه، هضم و جذب خواهند شد.

حواستان به کبد باشد

سبک زندگی و رژیم غذایی سالمی داشته باشید تا فشار از روی کبد برداشته شود. برخی عادت‌های اشتباه زندگی مانند سیگار کشیدن، مصرف بیش از حد چربی، شیرینی، غذاهای فست فود و داروهای مسکن فشار بیش از حدی به کبد وارد می‌کنند.

آرامش داشته باشید

سعی کنید در طی روز آرامش خود را حفظ کنید. کنترل استرس و اضطراب تا حدود زیادی می‌تواند بر عملکرد سیستم گوارشی تاثیر‌گذار باشد. می‌توانید از تکنیک‌هایی مانند تنفس‌های عمیق برای کاهش استرس کمک بگیرید.

غذاهای پروبیوتیک مصرف کنید.

غذاهای پروبیوتیک باعث افزایش باکتری‌های خوب در سیستم گوارشی می‌شوند. این باکتری‌ها در هضم غذا نقش دارند. ماست پروبیوتیک از رایج‌ترین و در دسترس‌ترین انواع این غذاهاست.

مشاوره آنلاین با پزشک متخصص گوارش در تهران با درمانکده

با مراجعه به سایت درمانکده تنها با چند کلیک، لیست پزشکان متخصص گوارش در سراسر استان تهران در اختیار شما قرار می‌گیرد. در این لیست اطلاعات پزشکان مانند تلفن تماس، آدرس مطب، ساعت ویزیت و حتی میزان رضایتمندی بیماران درج شده است. با بررسی آنها می‌توانید به طور آنلاین نوبت ویزیت دریافت کنید. درمانکده هیچ وجه اضافی برای رزرو آنلاین نوبت از کاربران خود دریافت نمی‌کند. همچنین این مجموعه، آماده ارائه خدمت آزمایش در محل نیز است. درمانکده از نمونه‌گیری تا ارائه نتیجه آزمایش از شما حمایت خواهد کرد.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا