هرآنچه که باید در مورد انواع الکترود جوشکاری بدانید
هرآنچه که باید در مورد انواع الکترود جوشکاری بدانید
برای انجام فرایند جوشکاری، نیاز به تجهیزات خاصی از جمله الکترود جوشکاری یا سیم جوش است. الکترودهای جوشکاری موادی هستند که بین قطعات فلزی قرار میگیرند و با پر کردن فضای خالی بینشان، سبب جوش و اتصال میشوند. از آنجایی که الکترودهای جوشکاری انواع زیادی دارند، افراد جوشکار باید نسبت به آنها شناخته کافی داشته باشند و از الکترود مناسب برای این کار استفاده نمایند.
برای انجام فرایند جوشکاری، نیاز به تجهیزات خاصی از جمله الکترود جوشکاری یا سیم جوش است. الکترودهای جوشکاری موادی هستند که بین قطعات فلزی قرار میگیرند و با پر کردن فضای خالی بینشان، سبب جوش و اتصال میشوند. از آنجایی که الکترودهای جوشکاری انواع زیادی دارند، افراد جوشکار باید نسبت به آنها شناخته کافی داشته باشند و از الکترود مناسب برای این کار استفاده نمایند. در ادامه این مطلب، تمام نکات و مباحثی که لازم است راجع به الکترودهای جوشکاری بدانید را بیان خواهیم کرد.
دستهبندی الکترودهای جوشکاری بر اساس پارامترهای مختلف
الکترودها موادی هستند که از جهات مختلفی دستهبندی میشوند. از آنجایی که هر الکترود کاربرد، ضخامت، نوع پوشش، قطر، نحوه تولید و جنس مفتول خاصی دارد، به دستههای مختلفی تقسیم میگردد. در اینجا قرار است انواع الکترود جوشکاری را بر اساس پارامترهای ذکر شده تقسیم کرده و به بررسی آنها بپردازیم.
الکترودهای جوشکاری بدون روکش و روکشدار
الکترودهای جوشکاری بر اساس روکش، به دو دسته روکشدار و بدون روکش تقسیم میشوند:
الکترودهای بدون روکش: الکترودهای بدون روکش اولین الکترودهایی بودند که تولید شدند. از آنجایی که این الکترودها هیچ پوششی نداشتند، جوشهای حاصل از آنها از ظاهر خوبی برخوردار نبودند. از طرفی مقاومت آنها بسیار پایین بود و خیلی ضعیف و شکننده بودند. برای همین شرکتهای سازنده تصمیم به ساخت الکترودهای روکشدار گرفتند.
الکترودهای روکشدار: این الکترودها به صورت روکشدار طراحی و تولید شدند، تا نقطه ضعفها و عیوب الکترود بدون روکش را برطرف کنند. روکشی که بر روی این الکترودها وجود دارد، سبب حفاظت از فلز جوش و قوس الکتریکی در مجاورت هوای اطراف خواهد شد. برای همین است که الکترودهای جوشکاری روکشدار از شکل ظاهری خوبی برخوردارند و آلودگیها و اکسیدهای احتمالی محل جوش را از بین میبرند. الکترود آلیاژی از این دسته الکترودها میباشد.
آشنایی با انواع الکترود جوشکاری بر اساس نوع پوشش
یکی از مهمترین دستهبندیهای الکترودها، بر اساس نوع پوشش آنها است. این پوششها عبارتند از:
الکترود جوشکاری با پوشش قلیایی
الکترود با پوشش قلیایی یکی از پرکاربردترین الکترودها است که با ترکیباتی چون کربنات کلسیم و کربنات منیزیم ساخته میشود. از این الکترود بیشتر برای جوشکاری مبدلهای حرارتی در موتورخانهها و مخازن تحت فشار استفاده میشود. الکترود قلیایی نسبت به برخی از الکترودها مزایایی زیادی دارد. برای مثال میزان تشکیل سرباره با این الکترود کم بوده و احتمال ترک خوردگی سرد در قطعات جوشکاری شده با این الکترود بسیار کم است. همچنین الکترود با پوشش قلیایی از ضربهپذیری بالا حتی در دماهای بسیار پایین برخوردار است.
الکترود جوشکاری با پوشش اسیدی
الکترود با پوشش اسیدی از ترکیباتی چون اکسیدها، آهن، کربنات منگنز و سیلیسیم برخوردار است. وجود این ترکیبات باعث شده تا سرباره حاصل از جوشکاری با الکترود اسیدی، خواص اسیدی داشته باشد. این الکترود ویژگیهایی دارد که از جمله آنها میتوان به سطح هموار و براق جوش حاصل شده، مقاومت بالا در برابر ضربه، سرباره ضخیم و انعطافپذیری اشاره کرد. از الکترود جوشکاری با پوشش اسیدی میتوانید در تمام وضعیتهای جوشکاری استفاده کرده و عیوب موجود در ریختهگری را برطرف نمایید.
الکترود جوشکاری با پوشش روتیلی
الکترود روتیلی از اکسید تیتانیوم ساخته شده است. وجود تیتانیوم زیاد در این الکترود سبب شده تا پایداری قوس الکتریکی در آن افزایش پیدا کند. از الکترود روتیلی میتوان برای هر دو نوع قطبیت DC و AC استفاده کرد. خصوصیتی که این الکترود دارد این است که سرباره تولید شده آن غلیظ است و به همین خاطر بیشتر برای جوشکاریهای کنج، بخشهای افقی و سربالا استفاده میشود. از مزایای الکترود جوشکاری با پوشش روتیلی میتوان به جوش با ظاهر مناسب، تاثیرپذیری کم در برابر رطوبت و ایجاد قوس آسان اشاره کرد. در این دسته از الکترودها، الکترودهای روتیلی با پودر آهن وجود دارد که مقدار پودر آهن در آن ۱۴۵ درصد است. شروع جوشکاری با الکترود روتیلی پودر آهن بسیار آسان است و پاشش جوش آن پایین میباشد.
الکترود جوشکاری با پوشش سلولزی
الکترودهای سلولزی از بیش از ۴۰ درصد سلولز برخوردار هستند. وجود سلولز زیاد در این الکترود جوشکاری سبب شده تا هنگام سوختن، گاز هیدروژن و دی اکسید کربن زیادی آزاد شود. از آنجایی که امکان فاسد شدن ماده سلولز در ترکیبات این الکترود زیاد است، از آنها در محفظههای ضد رطوبت نگهداری میشود. از خصوصیات و ویژگیهای الکترود جوشکاری با پوشش سلولزی میتوان به سرباره نازک و غیرچسبنده، استفاده در وضعیتهای مختلف، ایجاد دود زیاد و ایجاد قوس قوی و نافذ اشاره کرد.
الکترود جوشکاری با پوشش اکسیدی
این دسته از الکترودها از پوششی با فلزاتی چون سیلیکات، اکسید آهن و اکسید منگنز برخوردار هستند. الکترود جوشکاری با پوشش اکسیدی همچون الکترودهای اسیدی نفوذ کمی دارند و سطح جوش توسط آنها بسیار صاف و یکنواخت است. سرباره ایجاد شده با این الکترود ضخیم و متراکم است. خوب است بدانید به دلیل وجود مقدار زیادی اکسیژن در الکترود با پوشش اکسیدی، جوشهای ایجاد شده از استحکام پایینی برخوردار هستند.
دستهبندی الکترودها بر اساس جنس مفتول
الکترودهای جوشکاری از مفتول با جنسهای مختلفی برخوردار هستند. جنس مفتول الکترودهای جوشکاری شامل موارد زیر است:
- الکترود جوشکاری با مفتول فولاد ضد زنگ
- الکترود جوشکاری با مفتول نیکلی
- الکترود جوشکاری با مفتول فولاد کم کربن
- الکترود جوشکاری با مفتول آلومینیومی
جنس مفتولهای اشاره شده همگی از فلز است. علاوه بر این موارد، از پلاستیک نیز در ساخت مفتول الکترود استفاده میشود که برای اتصال قطعات پلاستیکی استفاده میشوند.
آشنایی با الکترودها از نظر نوع ساخت
الکترودها از نظر نوع ساخت با هم تفاوت دارند و در دستههای مختلفی جای میگیرند که عبارتند از:
انجماد سریع
الکترودهایی که از این روش ساخته میشوند، دارای ویژگیهایی چون قوس قوی، سرباره کم و قابل استفاده بودن در تمام موقعیتها هستند.
انجماد پر شده
این دسته از الکترودها از فلاکس سنگینی برخوردار هستند. برای همین باعث خارج شدن سرباره و ایجاد دانههایی با ترکیب یکنواخت میشوند.
کم هیدروژن
فلاکسی که در ساخت الکترود کم هیدروژن استفاده میشود، از هیدروژن کمی برخوردار است. برای همین از این الکترود بیشتر برای جوشکاری فولادهای پرکربن استفاده میشود.
چسبان سریع
خصوصیت الکترود چسبان سریع این است که از پوشش فلاکس سنگینی برخوردار است و رسوبگذاری سریعی دارد.
پرکاربردترین الکترودها در صنعت جوشکاری کدامند؟
الکترود استیل
الکترود استیل یکی از الکترودهای جوشکاری پرمصرف است که ضدزنگ میباشد. برای همین از آن در محیطهای خورنده میتوان به راحتی استفاده کرد. الکترودهای استیل استحکام زیادی در دماهای بالا دارند و در برابر پوسیدگی مقاوم میباشند. الکترود ۳۰۹ و الکترود ۳۰۴ دو نوع از الکترودهای استیل پرکاربرد هستند.
الکترود آلومینیوم
الکترود آلومینیوم قطعهای است که برای جوشکاری آلیاژهای آلومینیومی استفاده میشود. این الکترودها از مفتول آلومینیومی ساخته شده و به وسیله پودرهای مختلفی پوشش داده میشوند. الکترود آلومینیوم ۴۰۴ و ۴۰۳ دو نوع از پرکاربردترین الکترودهای آلومینیومی هستند.
الکترود چدن
برای جوشکاری چدن و آلیاژهای چدنی، از الکترود چدن استفاده میشود. این الکترودها نیز انواع مختلفی دارند که از میان آنها میتوان به الکترود چدن ۱۰۹۴ اشاره کرد.
با الکترود جوشکاری چه نوع جوشکاریهایی میتوان انجام داد؟
جوشکاری با الکترود توسط روشهای مختلفی قابل انجام است که مهمترینشان شامل موارد زیر است.
- جوشکاری فلزی بدون پوشش
- جوشکاری اتمی هیدروژنی
- جوشکاری تنگستن گاز
- جوشکاری قوس پلاسما
- جوش زیرپودری
- جوش قوس کربنی
خرید انواع الکترود جوشکاری از پاشاجوش صنعت
پاشاجوش صنعت یکی از مراکز معتبری است که در آن انواع الکترود جوشکاری و سیم جوش جوشکاری، با کیفیت بالا به مشتریان عرضه میشود. شما میتوانید از این فروشگاه انواع الکترود جوشکاری نظیر الکترود استیل، الکترود آلومینیوم، الکترود مس و الکترود فولادی را خریداری نمایید.