راههای تشخیص مشکلات تیروئیدی!!
راههای تشخیص مشکلات تیروئیدی!!
تیروئید تولیدکننده هورمونهایی در بدن است که نقش بسیار مهمی را در سیستمهای مختلف بدن بر عهده دارند. زمانی که تیروئید تعداد بیشتر یا کمتر از حد نرمال این هورمونهای مهم را تولید میکند، فرد دچار مشکلات تیروئیدی خواهد شد. انواع مختلفی از این اختلالات مانند کمکاری یا پرکاری تیروئید هستند. آزمایش TSH به تشخیص تیروئید کمک میکند. اگر قصد تقسیر آزمایش TSH را دارید ادامه مطالب را دنبال کنید.

مشکلات تیروئیدی چطور تشخیص داده میشوند؟
غده تیروئید از اندامهای کوچک در جلوی گردن است که شبیه به یک پروانه در اطراف نای پیچیده شده است. غدههای بیشماری در سرتاسر بدن وجود دارند که وظیفه آنها تولید هورمون و موادی است که هر یک کار خاصی را برای بدن انجام میدهند. غده تیروئید سازنده هورمونهایی است که کنترل بسیاری از عملکردهای حیاتی بدن را بر عهده دارند.
هرگاه این غده کار خود را به خوبی انجام ندهد، بدن را دچار مشکل و اختلالات تیروئید خواهد کرد. در صورت ترشح بیش از حد هورمون توسط این غده بیماری پرکاری تیروئید و در صورتی که هورمون کمی تولید شود، اختلال کم کاری تیروئید در بدن فرد بروز خواهد کرد. هر دو این مشکلات تیروئیدی جدی و خطرناک هستند و باید توسط پزشک مربوطه مورد درمان قرار گیرند.
در بسیاری از موارد شناسایی مشکلات تیروئید به دلیل مشابه بودن علائم آن با سایر بیماریها کاری سخت و دشوار است. خوشبختانه آزمایشهای متعددی وجود دارند که به کمک آنها پزشک میتواند نوع بیماری را تشخیص و راه درمانی را آن را تجویز کند. برخی از این تستها عبارتاند از:
۱. آزمایش خون
یکی از قطعیترین تستهای مورد استفاده برای تشخیص مشکلات تیروئید، آزمایش خون است. با این تست پزشک معالج میتواند نحوه عملکرد صحیح غده تیروئید را با اندازهگیری سطح هورمونهای تولید شده بررسی کند. تیروئید در آزمایش خون به منظور نشان دادن اختلالات کم کاری و پرکاری غده مربوطه است. برخی از تستهای خون عبارتاند از:
- آزمایش TSH
این تست برای اندازهگیری هورمون TSH که تنظیمکننده تعادل هورمونها در جریان خون هستند، به کار برده میشود. در این مقاله به تفصیل درباره آن توضیح داده خواهد شد.
- آزمایش T4 و T3
آزمایش T4 برای نظارت بر کم کاری یا پرکاری غده تیروئید با اندازهگیری هورمون T4 استفاده میشود. این در حالی است که تست T3 برای تشخیص اختلال پرکاری تیروئید به کار برده خواهد شد.
- آزمایش FT4
FT4 در آزمایش خون چیست؟ مقدار T4 آزاد شده یا تیروکسین آزاد است که برای اندازهگیری سطح پروتئینهایی که به صورت طبیعی به T۴ها متصل هستند مورد استفاده قرار میگیرد.
۲. تستهای تصویربرداری
در برخی موارد پزشک معالج انجام اسکن غده تیروئید را برای تشخیص بیماری استفاده میکند.
۳. معاینات بدنی
این تست ساده و بدون درد با هدف انجام معاینه فیزیکی و مشاهده گردن توسط پزشک معالج انجام میشود. این کار برای بررسی رشد یا بزرگ شدن غده تیروئید در مراحل اولیه اجرا میشود.
آزمایش TSH چیست؟
TSH هورمون محرک تیروئید است که موجب تحریک غده تیروئید شده تا هورمونهای بیشتری را از خود آزاد کند. این کار تأثیر به سزایی بر متابولیسم بدن خواهد داشت. هرگاه این هورمون بیش از حد نرمال در بدن تولید شود فرد با بیماری پرکاری تیروئید درگیر خواهد شد و بالعکس هرگاه مقدار کمی از آن در بدن آزاد شود، فرد با اختلال کم کاری تیروئید روبرو میشود.
آزمایش TSH نوعی آزمایش خون است که با هدف اندازهگیری سطح این هورمون در بدن توسط پزشک معالج تجویز میشود. هورمون TSH به غده تیروئید فرمان میدهد که چه مقدار هورمون تولید کند. علاوه بر این موجب ترشح هورمونهای T۴ و T۳ خواهد شد، وجود هر دو این هورمون برای حفظ و نگهداری سرعت متابولیک بدن (سرعتی که بدن با کمک آن مواد غذایی خورده شده را به انرژی تبدیل کرده و استفاده میکند) لازم است. این هورمونها بر تمامی اندامهای بدن از جمله قلب، کنترل وزن، دمای بدن، قدرت عضلانی و… تأثیر میگذارند.
چرا آزمایش TSH تجویز میشود؟
آزمایش TSH به منظور بررسی میزان عملکرد غده تیروئید در بدن تجویز میشود. این تست میتواند نشان دهد که آیا پرکاری یا کم کاری تیروئید در خون دارید اما نمیتواند علت بیماری را تشخیص دهد. علاوه بر این از آن میتوان برای کنترل و نظارت بر سطح هورمون تیروئید در بدن نیز پس از طی دوره درمانی استفاده کرد.
در صورتی که فردی با علائم تولید بیش از حد یا کمتر از حد طبیعی تیروئید در بدن خون روبرو شود، پزشک برای تشخیص و بررسی دقیقتر از آزمایش TSH استفاده میکند. برخی از این علائم مانند موارد زیر در پرکاری تیروئید هستند:
- کاهش وزن ناگهانی
- ضربان قلب بالا یا نامنظم
- بروز اختلال در خواب
- ضعف عضلانی و لرزش دستها
- تعریق شدید
- اجابت مزاج مکرر
برخی علائم در کم کاری تیروئید قابل مشاهده هستند که عبارتاند از:
- احساس خستگی شدید
- افزایش وزن
- حساس شدن به سرما
- بروز درد مفاصل و عضلانی
- خشک شدن پوست
- قاعدگیهای سنگین و نامنظم
- یبوست
در تفسیر آزمایش TSH هرگاه با مقداری بالاتر یا پایینتر از حد نرمال و طبیعی تیروئید در آزمایش خون مواجه شوید، فرد دچار مشکلات تیروئیدی شده است.

آیا تنها آزمایش TSH، مشکلات تیروئیدی را مشخص میکند؟
همان طور که گفته شد، آزمایش TSH تنها یکی از انواع تستهای تشخیص بیماریهای وابسته به تیروئید است. علاوه بر آن انواع آزمایشهای خون، تستهای تصویربرداری مختلف مانند اسکن غده تیروئید یا اولتراسوند با استفاده از امواج صوتی فرکانس بالا و هم چنین انجام معاینههای فیزیکی و بدنی میتوان مشکلات تیروئیدی را تشخیص داد.
هومکا و تشخیص مشکلات تیروئیدی!
ترافیک صبحگاهی، ماندن در صفهای طولانی آزمایشگاهها، احتمال ابتلا به عفونتها و… از جمله فاکتورهایی هستند که موجب میشود افراد بیشتر به سمت استفاده از انجام آزمایش خون در منزل یا محل کار خود روی آورند. پلتفرم هومکا با تحت پوشش قرار دادن تمامی بیمههای پایه و تکمیلی به ارائه خدمات آزمایشی، درمانی و مراقبتی در محل میپردازد تا به جای منتظر ماندن در صف، در زمان خود و هم چنین هزینهها صرفهجویی کنید.
هومکا طرف قرارداد با آزمایشگاههای معتبر استان تهران و شهرهای قزوین، قم، کرج، شیراز ، تبریز، آمل، یزد و رشت است. شماره تماس ۰۲۱۶۷۳۷۱ و یا سایت هومکا به نشانی www.homeca.ir جهت ثبت درخواست شما برای انجام آزمایش خانگی توسط هومکا ارائه شده است.
