تاریخچه شب یلدا و رسم و رسوم آن
تاریخچه شب یلدا و رسم و رسوم آن
تاریخچه شب یلدا و رسم و رسوم آن شب یلدا یا همان شب چله، از کهنترین جشنهای ایرانی است که در آخرین شب پاییز، بهعنوان بلندترین شب سال، با شور و شوق زیادی جشن گرفته میشود.
پیشینه شب یلدا
شب یلدا را با نامهایی همچون شب چله، خورشید شکستناپذیر، میلاد مهر و… نیز میشناسند
که به آخرین شب پاییز و طولانیترین شب سال گفته میشود. برگزاری مراسم بین ایرانیها قدمتی بالغ بر هفت هزار سال دارد؛ در واقع، نیاکان ما دریافته بودند که اولین شب زمستان، بلندترین شب سال است.
با اینکه در هیچ دورهای از تاریخ ایران، حکومتها لزومی بر برگزاری این شب نمیدیدند؛ ایرانیان از دیرباز یلدا را پاس داشتهاند.
رسوم شب یلدا
جشن یلدا مشابه جشنهای ایرانی، بهصورت دورهمی و خانوادگی برگزار میشود که در این مراسم، سفرهای با خوراکیهای ویژه به چشم میخورد. در بیشتر نواحی به این خوراکیها «شبچَره» میگویند و اغلب از آجیل هفت مغز و هفت نوع میوه تشکیل میشود. با این حال، گاهی اوقات تعداد این خوراکیها از هفت نوع بیشتر است و انواع شیرینی سنتی و غیرسنتی را نیز در بر میگیرد.
چند روز مانده به شب یلدا، شوروشوق زیادی در کوچه و بازار به پا میشود و مردمی را میبینید که مشغول خرید و تدارک برای این جشن باستانی هستند. دستفروشهای زیادی نیز در سطح شهر به فروش خوراکیهای این شب میپردازند. این جشن اغلب به میزبانی بزرگترها برگزار میشود که حسابی خاطرهانگیز و فراموشنشدنی است. مهمترین بخش این جشن را میتوان دورهمی و شبنشینی اعضای خانواده و اقوام دانست که در کنار یکدیگر طولانیترین شب سال را به خوشی و گفتوگو میگذرانند.

گردآوری:تهران کیوسک