هر آنچه باید درباره مالیات بر خانههای لوکس و مدرن در سال ۱۴۰۳ بدانید
در نقاط مختلف جهان افراد بر حسب درآمد و دارایی خود موظفند تا به دولت کشورشان مبلغی را به عنوان مالیات پرداخت نمایند. دولتهای این کشورها نیز با کسب مالیات راه درآمدی برای خود درست کردهاند. بحث مالیات در کشورهایی که فاقد منابع طبیعی نظیر نفت، گاز، معادنی چون معدن طلا، بنزین، محصولات کشاورزی مرغوب و … هستند، داغتر است. چرا که در واقع کسب مالیات برای آنان منبع درآمد اصلی به حساب میآید. اخیرا در ایران نیز پرداخت مالیات دارایی افراد، به طور جدی از نظر دولت مورد بررسی قرار گرفته، اما هنوز به طور رسمی شناخته نشده است. یکی از این مالیاتها که قرار است اجرا شود، مالیات بر خانههای لوکس میباشد. در ادامه این مقاله به طور کاملتر به بررسی این قانون پرداختهایم.
مالیات بر خانههای لوکس و لاکچری چیست؟
تقسیم انواع مالیات به طور کلی به دو دسته مستقیم غیر مستقیم صورت میگیرد.
- مالیات مستقیم: مالیات مستقیم به مالیاتی گفته میشود که در آن پرداخت کننده مالیات، شخص یا اشخاصی که مشخص میباشند، مطابق با دارایی حقوقی و حقیقی خود به دولت مالیات پرداخت میکنند.
- مالیات غیر مستقیم: پرداخت کننده در این نوع مالیات مشخص نمیباشد. کسب این مالیات نظیر مالیات بر ارزش افزوده کالاهای مصرفی غیر مستقیم از مصرف کننده صورت میگیرد.
با توجه به این تفاسیر یکی از انواع مالیات بر املاک مالیات بر خانههای لوکس و گران قیمت نظیر مالیات بر اجاره، مالیات بر خانههای خالی، مالیات بر نقل و انتقال و … است. به طوری که مالیات بر املاک یکی از انواع مالیات بر دارایی و مالیات بر دارایی نیز از انواع مالیات مستقیم به شمار میرود.
کدام یک از خانهها لوکس و مجلل به شمار میآیند؟
قانون مالیات بر خانههای لوکس به این صورت است که افراد دارای این املاک باید به صورت سالیانه درصدی از ارزش ملک خود را به دولت، به عنوان مالیات پرداخت نمایند. خانه، زمین، ویلا و باغهای لوکس از جمله املاکی هستند که صاحبین آنها موظف به پرداخت مالیات سالیانه میباشند. بر اساس بند ۳ ماده این قانون که در سال ۱۴۰۲ بیان شده املاک و مستغلات با کاربری مسکونی، تجاری و اداری نظیر خانه، ویلا، زمین، باغ و آپارتمان که ارزش به روز آنها به بیش از ۲۰ میلیارد تومان میرسد، جزو املاک گران قیمت و لوکس به شمار میروند و قانون پرداخت مالیات شامل حال آنها میشود.
از این رو تمامی املاک و مستغلاتی که ارزش آنها کمتر از ۲۰ میلیارد تومان میباشد، نیازی به پرداخت مالیات بر خانههای لوکس ندارند. لازم به ذکر است که این رقم از ارزش املاک در سال ۱۴۰۲ بیان شده است. در سالهای آتی با توجه به تورم و بالا رفتن قیمت ارزش املاک، مبلغ ۲۰ میلیارد تومان نیز بیشتر میشود.
میزان نرخ مالیات بر خانههای لوکس
بر اساس ماده ۲ قانون مالیات بر خانههای لوکس، نحوه محاسبه میزان نرخ مالیات سالیانه ۲هزارم به عبارتی ۲ درصد مازاد ارزش روز ۲۰ میلیارد تومان بر داراییهای مشمول میباشد. برای مثال فرض کنید ارزش ویلایی ۲۵ میلیارد تومان است. مطابق با قانونی که شرح دادیم، ۵ میلیارد تومان از آن مازاد و نرخ مالیات ۲ هزارم (۲ درصد) بر ۵ میلیارد محاسبه میگردد. مطابق با این برآورد این عدد در سال ۱۰ میلیون تومان میباشد. برای درک بهتر، مراحل محاسبه را در زیر انجام دادهایم.
۵،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰= ۲۰،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰ _ ۲۵،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰
۱۰،۰۰۰،۰۰۰= ۰۰۲/۰ × ۵،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰
تعیین ارزش دارایی با چه معیاری انجام میشود و نحوه محاسبه آن
بر اساس ماده ۷، محاسبه مالیات بر ارزش روز داراییهای مشمول صورت میگیرد. همچنین مطابق با آخرین ارزش معاملاتی موضوع ماده ۶۴ قانون و در نظر گرفتن دیگر شرایط نظیر معماری، ارزش تاریخی و سن و قدمت ساختمان، ارزش روز داراییها تعیین میگردد.
مالیات بر خانههای لوکس را چه کسی باید پرداخت نمایند؟
فردی که از ابتدا و شروع سال مالک داراییهای مشمول بوده، بر اساس ماده ۳ قانون مالیات بر خانههای لوکس موظف است تا مالیات را پرداخت نمایند. همچنین بر اساس ماده ۹، اگر دارایی مشمول مالیات به صورت مشاعی باشد، به عبارتی یعنی یک ملک دارای دو یا بیشتر از دو مالک باشد، در ابتدا مالیات کل دارایی محاسبه میگردد و بعد از محاسبه مالکان ملک متناسب با سهم خود موظف به پرداخت مالیات دارایی میباشند.
علاوه بر اینها گاهی مالکین داراییها، افرادی با کمتر از ۱۸ سال یا محجور حسب مورد میباشند. در اینجور شرایط ولی یا قیم آنها موظف به پرداخت مالیات بر خانههای لوکس هستند.
پرداخت مالیات به کدام یک از خانههای لوکس تعلق نمیگیرد؟
قبل از هر چیزی بدانید که تعیین مجاز یا غیر مجاز بودن ویلا، باغ، خانه، زمین و … به عهده شهرداری، وزارت جهاد کشاورزی مربوطه و دهیاری میباشد. همچنین در رابطه با داراییهایی که شامل مالیات بر خانههای لوکس متعلق به سازندگان مسکن به طور حقوقی و حقیقی پیش از انتقال حتمی، در صورتی که مطابق با مدارک و اسنادی مرتبط به موجب قراردادهای انتقال، واگذار کردن آنها قطعی باشد، نیازی به پرداخت مالیات ندارند. در این صورت مالک و خریدار جدید موظف به پرداخت مالیات میباشند. پرداخت مالیات به موارد زیر بر اساس ماده ۴ این قانون تعلق نمیگیرد.
- باغ ویلا و خانههای لوکسی که مجاز و در حال ساخت و ساز هستند.
- خانههای لوکس مجاز تا قبل از نصب یکی از انشعابات گاز، آب و برق و یا تا قبل از کسب پایان کار و به مدت زمان دو سال به بالا از زمانی که پروانه ساختمانی صادر میشود، خانههای در حال ساخت به حساب میآیند.
- افرادی که تنها یک باب واحد مسکونی به نامشان است و ۱۰ سال یا بیشتر از آن از تاریخ تملکشان میگذرد.
- ویلا باغها و خانههای مجللی که غیر مجاز هستند تا هنگامی که مجوز ساخت را دریافت نمایند و یا حکم کمیسیونهای ماده ۹۹ یا ماده ۱۰۰ قانون شهرداری اجرا گردد، میبایست به اندازه دو برابر مالیات خانههای گران قیمت را به همراه جریمه پرداخت نمایند.
مجموع ارزش املاک شامل مالیات بر خانههای لوکس میشود یا خیر؟
در پاسخ به این سوال باید گفت خیر. چرا که بر اساس ماده ۸ در محاسبه مالیات بر خانههای لوکس هر کدام از داراییهای مشمول یک مستغل به عبارتی ملک اجارهای، به حساب میآید که مالیات مربوطه به طور جداگانه شامل حال آنها میگردد. لازم به ذکر است که ارزش هر دارایی در رابطه با مالیات بر خانههای گران قیمت به طور مجزا محاسبه شده و مالیات بر مجموع ارزش داراییها حساب نمیگردد. ادارات ثبت املاک و اسناد و دفاتر اسناد رسمی نیز قبل از ثبت هر نقل و انتقالی اعم از صلح و هبه (واگذاری)، بیع قطعی (خرید و فروش) موظف به دریافت مفاصا حساب یا همان گواهی پرداخت مالیات املاک میباشند.
برای درک بهتر این بخش فرض کنید فردی ۶ خانه داشته باشد این شش خانه هر کدام جداگانه ارزشی کمتر از ۲۰ میلیارد تومان دارند در صورتی که ارزش هر ۶ تا روی همدیگر از ۲۰ میلیارد تومان بیشتر است در این صورت این نوع مالیات شامل حال نها نمیشود
مالیات بر خانههای لوکس بین چه افراد یا مکانهایی تقسیم میشود؟
بر اساس متن مالیات بر خانههای لوکس تقسیم مالیات دریافت شده بین خزانه دولت و شهرداری کاملا مساوی و یکسان صورت میگیرد.
افرادی که مشمول مالیات بر خانههای لوکس میباشند، میتوانند با مراجعه به سایت expasset.tax.gov.ir نرخ این مالیات را مشاهده و پرداخت نمایند.
منبع: khaneanzali.com
مطلب بسیار خوب، ساده و قابل فهم. در جایی از متن اشاره کردید باغ ویلا و خانههای لوکسی که مجاز و در حال ساخت و ساز هستند به آنها مالیات تعلق نمیگیرد. ما در محمود آباد ویلایی ساختیم با این شرایط اما از ما مالیات دریافت شد. آیا میتونیم با پیگیری حقوقی احقاق حق کنیم؟
با تشکر