رپورتاژ

sgot در آزمایش خون چیست؟

  • یکی از آزمایش های خون، آزمایش sgot  است که بیشتر کبد را تحلیل می کند. این آزمایش آنزیم های کبد یعنی ترانس آمیناز سرم گلوتامیک اوگزالواستیک را اندازه گیری می کند.

    امروزه از این آنزیم ها به عنوان ast هم یاد می شود که مخفف آسپارات امینوترانسفراز است. تست Sgot  یا ast  این آنزیم و میزان آن را اندازه گیری می کند. در این مطلب همراه ما باشید بیشتر درباره آزمایش sgot  صحبت کنیم.

    برای آزمایش کبد چرا باید از تست sgot  استفاده کنیم؟

    برای تشخیص آزمایش نارسایی کبد یا آسیب به کبد دکتر معمولا آزمایش sgot را تجویز می کند. اگر سلول های کبد مشکل داشته باشند و آسیب دیده باشند sgot وارد جریان خون می شود و مقدار موجود این آنزیم را در خون افزایش می دهد. افرادی که دچار مشکلاتی همچون هپاتیت C  هستند معمولا از این تست برای سنجیدن وضعیت و تست کبد استفاده می کنند

    در چند بخش مهم بدن همچون کلیه، عضلات، قلب و مغز sgot  وجود دارد و اگر هر یک از این اعضا دچار آسیب یا مشکل شود میزان sgot  موجود از حد طبیعی بالاتر می رود. به عنوان مثال با بروز حمله قلبی یا آسیب دیدن عضلات میزان sgot  در بدن افزایش می یابد.

    چون sgot در سراسر بدن وجود دارد یکی از بخش های مهم کبد شامل تست alt است که جزو آنزیم های حیاتی بدن به شمار می ورد و برخلاف sgot بروز آسیب در کبد را با جزئیات بیشتر و دقیق تر نشان می دهد.

    sgot در آزمایش خون چیست؟
    sgot در آزمایش خون چیست؟

    قبل از رفتن برای آزمایش sgot چه کار هایی انجام دهیم؟

    این تست زیاد نیاز به نگرانی ندارد و فقط یک آزمایش خون ساده است و نیاز به آمادگی های آنچنان خاصی نیست. اما برای این که آسان تر این مراحل پیش برود می توایند یک سری کار ها را انجام دهید که شامل موارد زیر است:

    سعی کنید ۴۸ ساعت قبل از رفتن به آزمایش از مصرف هر نوع دارو همچون استامینوفن و … پرهیز کنید. و اگر مجبور به مصرف آن هستید با پزشک خود در میان بگذارید. همچنین اگر به دلیل بیماری های زمینه ای دارو مصرف می کنید  حتما به پزشک خود اطلاع دهید تا هنگام بررسی جواب آزمایش تاثیر این دارو ها را نیز لحاظ کند.

    شب قبل از آزمایش خون، بهتر است مایعات  زیادی مصرف کنید. مصرف آب کافی به پرستار کمک می ‌کند تا خون را راحت ‌تر از شما بگیرد. لطفاً در نظر داشته باشید که لباسی انتخاب کنید که بتوانید آستین آن را به راحتی تا آرنج بالا ببرید، تا پرستار بتواند آزمایش را به راحتی انجام دهد.

    آزمایش SGOT و آزمایش نارسایی کبد چگونه صورت می گیرد؟

    پرستار از شما می خواهد روی صندلی بنشینید و منتظر باشید. نواری را محکم روی بازویتان پیچیده تا رگ ها برجسته شود و به راحتی بتواند آن را تشخیص دهد، همچنین قبل از استفاده از سوزن جهت گرفتن نمونه خون، پوست را به دقت تمیز می ‌کند.

    فرآیند گرفتن نمونه خون تنها ۶۰ ثانیه به طول میکشد. سپس پرستار با مراقبت پنبه را روی نقطه مورد نظر نگه می ‌دارد تا خون ریزی نکند و سپس با یک چسب زخم روی آن را می پوشاند تا خون قطع شود.

    ممکن است تا یک هفته بعد از آزمایش کبودی روی محلی که آزمایش گرفته شده است دیده شود، اما جای نگرانی وجود ندارد رفته رفته از بین می رود. بهتر است در حین انجام آزمایش، عضلات خود را آرام نگه دارید تا درد کمتری تجربه کنید..

    سپس نمونه خون داخل دستگاه مناسبی برای بررسی قرار می گیرد. هرچند ارزیابی خون توسط دستگاه تنها چند ساعت زمان می ‌برد، اما ممکن است چند روز طول بکشد تا نتیجه کامل را دریافت کنید.

    sgot در آزمایش خون چیست؟
    sgot در آزمایش خون چیست؟

    آزمایش SGOT چه نتایجی دارد؟

    اگر سطح SGOT کبد در آزمایش خون افزایش یابد، این ممکن است نشانگر آسیب دیدگی یکی از عضلات بدن باشد. این علائم ممکن است بر کبد، عضلات، قلب، مغز و کلیه ها اشاره داشته باشد. به منظور این که احتمال وجود بیماری های دیگر از بین برد، پزشک ممکن است آزمایشات بیشتری را تجویز کند.

    سطح طبیعی SGOT در آزمایش نارسایی کبد بین ۸ تا ۴۵ واحد در هر لیتر خون است. این میزان در مردان به طور معمول بیشتر از زنان است. اگر SGOT در مردان بیش از ۵۰ و در زنان بیشتر از ۴۵ باشد، این ممکن است نشان ‌دهنده وجود علائم یک بیماری  باشد.

    به دلیل استفاده از روش‌های مختلف در آزمایشگاه‌ ها، محدوده طبیعی این آنزیم ممکن است متغیر باشد. جزئیات دقیق این محدوده در گزارش نتایج آزمایشگاه ذکر خواهد شد.

    در صورتی که میزان SGOT یا AST به ‌طور چشمگیری افزایش یابد، این نشانگر بیماری‌ هایی می ‌شود که ممکن است به نارسایی کبد منجر شوند، از جمله:

    1. هپاتیت ب یا هپاتیت آ به صورت ویروسی و در مراحل حاد
    2. شوک یا فروپاشی سیستم گردش خون
    3. آسیب جدی به کبد که ممکن است ناشی از مسمومیت با داروهای بدون نسخه‌ای مانند استامینوفن (OTC) باشد

    بعد از تست  sgot چه کار هایی باید انجام دهیم؟

    اگر تست SGOT نتایج مشخصی نداشته باشد، پزشک احتمالاً آزمایش های دیگری هم تجویز کند. اگر پزشک تمایل داشته باشد تا به طور اختصاصی عملکرد کبد یا وضعیت آسیب آن را بررسی کند، از آزمایشات زیر استفاده می ‌کند:

    1. پانل انعقاد خون: در این آزمایش، توانایی انعقاد خون و عملکرد تشکیل لخته خون یا تولید پروتئین توسط کبد مورد ارزیابی قرار می ‌گیرد.
    2. تست بیلی ‌روبین: بیلی ‌روبین مولکولی است که به‌ صورت فرعی از فرایند نابودی گلبول‌های قرمز در کبد ایجاد می ‌شود و ممکن است به‌ صورت زرداب خارج شود.
    3. تست گلوکز: این آزمایش میزان گلوکز خون را ارزیابی می‌ کند و اگر کبد به درستی کار نکند، میزان گلوکز پایین می‌آید.
    4. شمارش پلاکت: میزان پایین بودن پلاکت ‌ها ممکن است نشان‌ دهنده بیماری کبد باشد.

    همه این تست‌ها به ‌وسیله آزمایش خون انجام می ‌شوند.اگر پزشک مشکوک به این باشد که اندام یا عضله‌ ی دیگر ممکن است باعث افزایش SGOT شود، ممکن است آزمایشات تصویری مانند سونوگرافی کبد نیز تجویز کند تا مشکل شناسایی شود.

    منبع: https://limateb.com/sgot-ctest/

    امتیاز شما به این مطلب:

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    -- بارگیری کد امنیتی --

    دکمه بازگشت به بالا