تکنولوژی

سامانه و سیستم اعلام حریق از چه تجهیزاتی تشکیل شده است؟

  • سامانه و سیستم اعلام حریق از چه تجهیزاتی تشکیل شده است؟
    سامانه و سیستم اعلام حریق از چه تجهیزاتی تشکیل شده است؟

    سیستم اعلام حریق از مجموعه‌ای از تجهیزات و بخش‌ها تشکیل شده است که هر کدام نقش بسیار مهمی را در عملکرد این سیستم و جلوگیری از گسترش حریق ایفا می‌کنند. عملکرد همه این تجهیزات در نهایت به سمت این هدف که حریق اتفاق افتاده در محیط باید به افراد حاضر اعلام شود، تنظیم خواهد شد. به همین خاطر است که سیستم اعلام حریق دارای تجهیزات مختلفی برای آشکارسازی و اعلام حریق پس از آشکار ساختن حریق است. آشنایی با این تجهیزات برای درک عملکرد این سیستم از اهمیت زیادی برخوردار است که در ادامه مقاله به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

    سیستم اعلام حریق از چه بخش‌هایی تشکیل شده است؟

    یک سیستم برای اعلام حریق نیازمند تشخیص، کنترل و تجهیزات برای اعلام حریق و خطر آتش سوزی است تا افراد بتوانند با تجهیزات اطفای حریق موجود در فایر باکس، از گسترش حریق جلوگیری کنند. بنابراین، سه بخش کلی برای این سیستم در نظر گرفته می‌شود که هر کدام دارای تجهیزات و اجزای مختلفی هستند.

    • بخش ورودی

    اولین بخش در سیستم اعلام حریق، بخش ورودی آن است. این بخش در واقع شامل حسگرها و تجهیزاتی است که حریق را شناسایی می‌کنند و داده‌های ورودی را دریافت خواهند کرد. عملکرد این بخش از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چرا که عملا عدم شناسایی حریق توسط بخش ورودی، باعث جلوگیری از کارکرد مناسب اعلام حریق نیز خواهد شد.

    • بخش مرکزی

    دومین بخش از این سیستم، بخش مرکزی آن است که در واقع پنل و سامانه تشخیص دهنده آتش سوزی می‌شود. اطلاعات و داده‌هایی که از طریق بخش ورودی دریافت می‌شوند به سمت بخش مرکزی ارسال خواهند شد تا مورد پردازش و تحلیل قرار بگیرند. در پنل کنترل کننده، در صورت نیاز و وجود موارد مشکوک، اعلام نیاز به بازبینی انسان مورد بررسی قرار می‌گیرد. این سیستم‌ها دارای صفحه کلید برای ورود فرامین توسط انسان و مانیتور برای مشاهده فرامین هستند. امکان اتصال بخش مرکزی به رایانه وجود دارد تا بتوان نوع خروجی را نیز از طریق آن مشخص کرد.

    • بخش خروجی

    بخش خروجی آخرین بخش در سیستم اعلام حریق است که از مجموعه‌ای از تجهیزات هشداردهنده تشکیل می‌ شود اطلاعات پس از آنالیز و بررسی و اطمینان از صحت از سوی پنل مرکزی و کنترل کننده به سمت بخش خروجی ارسال می‌شوند. در این بخش هشدار به انسان‌های حاضر در محیط داده می‌شود تا محیط را به دلیل بروز حریق ترک نمایند.

    انواع تجهیزات در بخش‌های سیستم اعلام حریق
    انواع تجهیزات در بخش‌های سیستم اعلام حریق

    انواع تجهیزات در بخش‌های سیستم اعلام حریق

    هر یک از ۳ بخش اعلام حریق دارای تجهیزات مختلفی برای هشدار دادن و کاهش خطر جانی و مالی ناشی از آتش سوزی هستند. انتخاب بهترین تجهیزات وابسته به نوع حریق احتمالی و خطرات مرتبط با آن است؛ اما شناخت اولیه تجهیزاتی که بدین منظور استفاده می‌شوند، می‌تواند نقش بسزایی را در انتخاب صحیح این تجهیزات داشته باشد.

    تجهیزات بخش ورودی

    بخش ورودی متشکل از تجهیزاتی است که می‌توانند حریق را شناسایی کنند. این تجهیزات که با نام دتکتورها شناخته می‌شوند، می‌توانند از طریق دود، حرارت، گاز و یا شعله موجود در محیط، آتش را تشخیص دهند و آن را به کنترلر مرکزی ارسال نمایند. از جمله آشکارسازها یا دتکتورهایی که در این بخش استفاده می‌شوند، شامل موارد زیر هستند:

    • دتکتور حرارتی: یکی از انواع آشکارسازها در بخش ورودی اعلام حریق، دتکتور حرارتی است که سرعت واکنش پایینی دارند و به دما حساس هستند. در صورتی که دمای محیط به دلیل حریق بالا برود، فعال می‌شوند.

    • دتکتور دودی: دتکتورهای دودی رایج‌ترین نوع آشکارسازها با عملکرد عالی و دقت بسیار مناسب هستند که می‌توانند سرعت واکنش پذیری بیشتری را نسبت به دتکتورهای حرارتی داشته باشند. این آشکارسازها خود به چهار دسته دتکتور یونیزاسیون، بیم دتکتور، دتکتور دودی مکشی و دتکتور دودی نوری تقسیم بندی می‌شوند.

    • دتکتور شعله‌ای: این نوع تشخیص دهنده‌ها می‌توانند امواج الکترومغناطیس نور آتش را دریافت به آن واکنش دهند. این تشخیص دهنده‌ها خود دارای انواع مختلفی از جمله حساسیت به مادون قرمز، فرابنفش و ترکیبی از این دو هستند و زاویه دید ۱۲۰ درجه را به همراه خواهند داشت. این نوع آشکارساز بیشتر برای محیط‌هایی که احتمال بروز حریق بدون دود وجود دارد، استفاده می‌شود.

    • دتکتور گازی: به منظور تشخیص گازهای سمی و خطرناک ناشی از احتراق، می‌توان از این آشکارسازها استفاده کرد که دارای دو نوع پرتابل و ثابت هستند. این آشکارسازها بیشتر در محیط‌های صنعتی با احتمال بروز حریق خطرناک و انتشار گازهای سمی استفاده می‌شوند.

    • دتکتور ترکیبی: در برخی از مواقع به جای استفاده از یک سنسور در بخش ورودی سیستم اعلام حریق، از دو سنسور استفاده می‌شود که منجر به ایجاد آشکارساز ترکیبی خواهد شد. دتکتورهای ترکیبی معمولا شامل دتکتورهای دودی – حرارتی و دتکتورهای گازی – حرارتی هستند.

    تجهیزات بخش مرکزی

    بخش مرکزی در واقع مغز سیستم اعلام حریق را مشخص می‌کند. این بخش از یک پنل کنترل کننده تشکیل شده که برای سیستم حریق متعارف از سیم کشی شعاعی و برای سیستم اعلام حریق آدرس پذیر از سیم کشی حلقوی تشکیل شده است. روی این سیستم تعدادی زون وجود دارند. همچنین یک سری چراغ‌های LED دار و سیستم شماره نیز در این پنل برای راهنمایی بهتر قرار دارند. پنل‌های کنترل کننده که برای این بخش استفاده می‌شوند دارای تنوع زیادی هستند و باید بر اساس نیاز سیستم و دقت هر یک از این پنل‌ها، آن‌ها را انتخاب نمود.

    سیستم اعلام حریق از چه بخش‌هایی تشکیل شده است؟
    سیستم اعلام حریق از چه بخش‌هایی تشکیل شده است؟

    تجهیزات بخش خروجی

    خروجی سامانه اعلام حریق و آتش سوزی بسته به محل وقوع آتش می‌تواند تنوع بالایی داشته باشد. این خروجی‌ها در واقع هشداردهنده هستند که به کاربران حاضر در محیط نشان می‌دهند حریق اتفاق افتاده است. بسته به شرایط سیستم اعلام حریق، می‌توان از تجهیزات مختلفی که شامل موارد زیر هستند، استفاده نمود:

    • تماس خودکار با آتش نشانی

    • روشن شدن تابلوهای خروج اضطراری

    • فعال شدن سیستم اطفای حریق به صورت خودکار

    • به صدا در آمدن آژیرهای خطر و فلاشرها

    سفارش انواع تجهیزات سیستم اعلام حریق از به سازان سرای مهر آهنگ

    هر یک از انواع تجهیزات سیستم و سامانه اعلام حریق در بخش ورودی، مرکزی و خروجی دارای قابلیت‌ها و امکانات مختلفی‌اند و انتخاب بهترین نوع این تجهیزات نیازمند دقت به نیاز محیط دارد. در صورت نیاز به ثبت سفارش انواع تجهیزات برای راه‌اندازی سامانه اعلام حریق در ساختمان‌های بزرگ و کوچک، می‌توانید از محصولات موجود در سایت به سازان سرای مهر آهنگ که با بهترین برندها و پس از صحت سنجی کیفیت عرضه می‌شوند، دیدن کنید. برای مشاهده انواع محصولات اطفا و اعلام حریق کافیست که به سایت bsma.ir مراجعه کنید.

    امتیاز شما به این مطلب:

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۲ رای

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    دکمه بازگشت به بالا