رپورتاژ

تفاوت زگیل تناسلی با اچ پی وی چیست؟

  • تفاوت زگیل تناسلی با اچ پی وی چیست؟
    تفاوت زگیل تناسلی با اچ پی وی چیست؟

    زگیل تناسلی نوعی بیماری مقاربتی شایع است که در ایران آمار ابتلا به این بیماری، در سال‌های اخیر افزایش یافته است. نام زگیل تناسلی و عامل آن یعنی ویروس اچ پی وی اغلب در کنار یکدیگر می‌آید و این بیماری را با اسم HPV می‌شناسند. اما نکته مهم این است که زگیل تناسلی و اچ پی وی یکسان نبوده و تفاوت‌هایی دارند. اکنون این سوال پیش می‌آید که تفاوت زگیل تناسلی با اچ پی وی چیست؟ در ادامه پاسخ این سوال را به طور کامل دریافت می‌کنید.

    زگیل تناسلی چیست؟

    زگیل تناسلی یک بیماری مقاربتی با علائم پوستی است که به صورت زائده‌های زگیل مانند بروز می‌کنند. شیوه انتقال این بیماری، برقراری رابطه جنسی واژینال، دهانی و مقعدی با فرد بیمار است. افرادی که روابط جنسی با شرکای متعدد برقرار می‌کنند، بیش از دیگران در معرض ابتلا به این ویروس هستند.

    عامل ایجاد زگیل تناسلی، ویروس پاپیلومای انسانی (human papillomavirus) است که به اختصار HPV نامیده می‌شود. اگر ویروس در طی رابطه جنسی دهانی منتقل شود، زگیل‌ها در دهان، لب‌ها، زبان و گلو ایجاد می‌شوند. اما در طی رابطه جنسی واژینال و مقعدی، محل ویروس در خانم‌ها شامل واژن، دهانه رحم، مقعد و محل خروج ادرار و در آقایان نیز شامل آلت تناسلی، کیسه بیضه، کشاله ران و مقعد است.

    ویروس HPV

    ویروس پاپیلومای انسانی یا همان HPV ویروسی است که از طریق رابطه جنسی از فرد آلوده به فرد سالم منتقل می‌شود. این ویروس بیش از ۴۰ گونه مختلف دارد که از نظر تاثیر و عوارض یکسان نیستند. عامل زگیل تناسلی سویه ۶ و ۱۱ ویروس اچ پی وی است که علائم زائده‌های پوستی را به همراه دارد.

    بعضی دیگر از انواع این ویروس همچون سویه ۱۶ و ۱۸ بسیار خطرناک بوده و به سرطان دهانه رحم و مقعد منتهی می‌شوند. پس در پاسخ این سوال که تفاوت زگیل تناسلی با اچ پی وی چیست؟ می‌توان گفت که دو گونه از HPV عامل زگیل تناسلی هستند، اما دیگر انواع آن با زگیل تناسلی ارتباطی ندارند.

    انواع اچ پی وی

    انواع اچ پی وی
    انواع اچ پی وی

    درباره ویروس HPV لازم نیست که بیش از حد نگران باشید، چراکه این ویروس همیشه خطرناک نیست و در برخی افراد توسط سیستم ایمنی سرکوب می‌شود. انواع این ویروس را می‌توان در دو گروه طبقه‌بندی کرد:

    • HPV کم خطر: سویه ۶ و ۱۱ که عامل زگیل تناسلی است، تنها به صورت مشکلات پوستی بروز کرده و با ابتلا به سرطان ارتباطی ندارد.

    • HPV خطرناک: گونه‌های ۱۶، ۱۸، ۳۱، ۳۳، ۳۵، ۳۹، ۴۵، ۵۱، ۵۲، ۵۶، ۵۸ و ۵۹ که عامل ۶ نوع سرطان هستند. در این میان سویه ۱۶ و ۱۸ از همه خطرناک‌تر تلقی می‌شوند.

    لازم به ذکر است که حتی در گونه‌های خطرناک این ویروس، فرد بلافاصله به سرطان مبتلا نمی‌شود. در واقع عدم درمان عفونت ناشی از ویروس، ممکن است در طی فاصله‌ای ۱ تا ۲ ساله و حتی پس از یک دهه منجر به سرطان شود.

    درمان ویروس اچ پی وی

    نکته مهم درباره ویروس HPV این است که متاسفانه تاکنون دارو یا روش خاصی برای نابودی این ویروس معرفی نشده است. در صورت ابتلا به زگیل تناسلی، روش‌های درمانی مختلفی برای نابودی زگیل‌ها از سطح پوست وجود دارند، اما هیچ یک به از بین بردن ویروس منتهی نمی‌شود. از روش‌های درمان زگیل تناسلی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • دارودرمانی

    • انجماد (cryotherapy) با نیتروژن مایع

    • کوتر الکتریکی (electrocautery)

    • درمان لیزری (laser treatment)

    • جراحی زگیل با ابزارهایی مختلف

    توجه داشته باشید که در ابتلا به گونه‌های خطرناک HPV، تشخیص به موقع از پیشروی عفونت و ایجاد سلول‌های سرطانی در دهانه رحم و مقعد جلوگیری می‌کند.

    عوارض ابتلا به HPV

    عوارض ابتلا به ویروس HPV با توجه به نوع ویروس، یعنی سویه‌های کم خطر و خطرناک متفاوت است که در ادامه درباره هر یک توضیح داده‌ایم.

    عوارض سویه‌های کم خطر HPV

    همانطور که گفتیم سویه ۶ و ۱۱ عامل زگیل تناسلی است. زگیل‌های ناحیه تناسلی معمولا دردناک نیستند، اما گاهی اوقات با سوزش و خارش همراه می‌شوند، به ویژه اگر محل زگیل در مجرای خروج ادرار یا مقعد بیمار باشد. از عوارض ایجاد زگیل تناسلی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • تغییر جریان طبیعی ادرار یا سوزش هنگام ادرار، به ویژه در زگیل‌های درمان نشده

    • جلوگیری از کشش بافت‌های واژن در هنگام زایمان طبیعی و خونریزی زگیل‌ها

    • ابتلا به بیماری پاپیلوماتوز تنفسی به دلیل وجود زگیل‌ها در دهان و گلو

    • انتقال زگیل از مادران باردار به جنین و بروز مشکلات تنفسی جنین

    توجه داشته باشید که عوارض خطرناک زگیل تناسلی همچون انتقال از مادر به جنین و بیماری پاپیلوماتوز تنفسی نادر هستند و معمولا عفونت ناشی از زگیل تناسلی در اغلب موارد، به صورت خود به خود درمان شده و بیمار را درگیر عوارض خطرناک نمی‌کند.

    عوارض سویه‌های خطرناک HPV

    ابتلا به ۶ نوع سرطان را با ویروس اچ پی وی مرتبط دانسته‌اند که شامل سرطان دهانه رحم، سرطان مقعد، سرطان اوروفارنکس (در پشت گلو)، سرطان آلت تناسلی، سرطان واژن و سرطان فرج است. به طور کلی بروز سرطان دهانه رحم ناشی از ویروس HPV در خانم‌ها شایع بوده و به مشکلی جدی تبدیل شده است. ابتلا به سرطان در افرادی بیشتر است که عفونت سویه‌های خطرناک HPV به موقع تشخیص داده نمی‌شود.

    پیشگیری از ابتلا به HPV

    شیوع زیاد و خطرات ناشی از گونه‌های پرخطر ویروس HPV موجب می‌شود تا توجه به روش‌های پیشگیری از ابتلا به این بیماری اهمیت بیشتری داشته باشد. در اولین گام باید روابط جنسی خود را ایمن کرده و از برقراری رابطه جنسی با افراد مختلف خودداری کنید، به ویژه کسانی که از سلامت آن‌ها مطمئن نیستید. روابط جنسی خود را به یک شریک جنسی سالم و متعهد محدود کنید.

    پیشگیری از ابتلا به HPV
    پیشگیری از ابتلا به HPV

    یکی از مهم‌ترین اقدامات برای جلوگیری از ابتلا به ویروس HPV، تزریق واکسن اچ پی وی است. تاکنون دو واکسن گارداسیل و سرواریکس، تاییدیه رسمی برای پیشگیری از ابتلا به زگیل تناسلی را دریافت کرده‌اند که گارداسیل در ۲ نوع مختلف تولید می‌شود.

    • واکسن گارداسیل ۴: از ابتلا آقایان و خانم‌ها به ۴ نوع ویروس HPV شامل ۶، ۱۱، ۱۶ و ۱۸ پیشگیری می‌کند.

    • واکسن گارداسیل ۹: از ابتلا آقایان و خانم‌ها به ۹ نوع از ویروس HPV شامل ۶، ۱۱، ۱۶، ۱۸، ۳۱، ۳۳، ۴۵، ۵۲، ۵۸ پیشگیری خواهد کرد.

    • واکسن سرواریکس: بدن خانم‌ها را در برابر عامل زگیل تناسلی و سویه‌های سرطان دهانه رحم مقاوم می‌کند.

    همچنین توصیه می‌شود برای جلوگیری از ابتلا به HPV در هنگام رابطه جنسی از کاندوم و محافظ دهانی استفاده کنید. البته کاندوم ایمنی ۱۰۰ درصد ایجاد نمی‌کند، اما استفاده از آن گزینه‌ای بهتر از برقراری رابطه جنسی بدون هیچ وسایل محافظتی است.

    دریافت مشاوره پزشکی درباره اچ پی وی

    باتوجه به اینکه ویروس HPV درمان قطعی نداشته و گونه‌های پرخطر این ویروس موجب بروز سلول‌های سرطانی در دهانه رحم و مقعد می‌شوند، نباید نسبت به روش‌های پیشگیری از این بیماری بی‌توجه باشید. به خاطر داشته باشید که با ایمن‌سازی روابط جنسی می‌توانید از بدن خود در برابر ویروس HPV محافظت کنید. انجام معاینات دوره‌ای همچون تست پاپ اسمیر، برای بررسی وضعیت سلول‌های دهانه رحم نیز ضروری است.

    اگر علائم ابتلا به زگیل تناسلی را مشاهده کردید یا درباره ابتلا به این بیماری نگران هستید، از راهنمایی یک پزشک کمک بگیرید. آسان‌ترین روش برای ارتباط با پزشک نیز، مشاوره پزشکی تلفنی و آنلاین است. سایت تلفن خونه خدمات مشاوره پزشکی تخصصی را ارائه می‌دهد تا به آسانی با بهترین پزشکان در ارتباط باشید.

    منبع: https://telephonekhooneh.com/blog/

    امتیاز شما به این مطلب:

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    -- بارگیری کد امنیتی --

    دکمه بازگشت به بالا