سوء پیشینه و تاثیر آن در مشارکتهای اجتماعی
سوء پیشینه و تاثیر آن در مشارکتهای اجتماعی
گواهی عدم سوء پیشینه، برگه مخصوصی است که در آن سوابق کیفری موثر فرد درج می شود. نحوه صدور عدم سوء سابقه به دو روش حضوری و اینترنتی امکان پذیر می باشد.
گواهی عدم سوء پیشینه، برگه مخصوصی است که در آن سوابق کیفری موثر فرد درج می شود. نحوه صدور عدم سوء سابقه به دو روش حضوری و اینترنتی امکان پذیر می باشد. مراجعه حضوری به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه حضوری به دفاتر پلیس +۱۰ و درخواست اینترنتی گواهی عدم سوء پیشینه از سامانه ثنا، راه های دریافت گواهی عدم سوء پیشینه هستند.
اگر فردی در جامعه مرتکب جرمی شود، در سوابق قانونی برای او سوءپیشینه ثبت خواهد شد. بنابراین سوءپیشینه، سابقه ی کیفری است که اثبات میکند فردی در گذشته مرتکب جرمی شده یا خیر. در این میان بسیاری از کشورها و سفارت ها برای صدور ویزا (کاری، تحصیلی، توریستی و…) علاوه بر ترجمه مدارک هویتی شما، نیاز به ترجمه گواهی عدم سوء پیشینه هم دارند. قانون برای امنیت و سلامت بیشتر جامعه، صلاحیت برخی از حقوق و فعالیتهای اجتماعی را از افرادی که مرتکب جرایمی میشوند، سلب کرده است. این حقوق به صورت طبیعی برای همه افراد وجود دارد اما به واسطه ارتکاب بعضی از جرایم به صورت موقت یا دائم از بین میرود و در گواهی عدم سوء پیشینه به آنها اشاره میشود. این فعالیتهای اجتماعی به اندازهای مهم هستند که محرومیت از آنها یک مجازات فرعی برای مجرم به شمار میرود.
اگر به عنوان یک ایرانی میخواهید بدانید که سوء پیشینه چه مفهومی در جامعه دارد و افرادی که سوء پیشینه دارند از کدام شغلها و جایگاههای اجتماعی محروم میشوند، میتوانید به سو پیشینه مراجعه کنید و اطلاعات مورد نظر خود را پیدا کنید.
سوء پیشینه کیفری از سری مجازات های تبعی است. مجازاتهای تبعی براساس حکم قانون، به صورت خود به خود و به تبع مجازات اصلی جرم انجام شده، به مجرم تحمیل می شود. براساس ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی: “بعد از محکومیت قطعی کیفری در جرایم عمدی، پس از اجرای حکم یا شمول مرور زمان، در مدت زمان مقرر در این ماده، محکوم را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی، محروم می کند.”
اگر صرفا به فردی اتهام مجرم بودن زده شده باشد، یعنی حکم محکومیت وی صادر نشده و فقط به اتهام یک جرم در زندان باشد، تا مجرم بودن یا نبودنش ثابت گردد، برای فرد، سو پیشینه محسوب نمی گردد . اما اگر مجرمیت فرد، اثبات گردد، بر اساس مواردی که قانون بیان شده، برای وی سو پیشینه لحاظ می گردد.
اگر شما نیز به دلیل اتهام به مجرم بودن مدتی را در زندان بودید و حکم محکومیت برای شما صادر نشده، احتمالا کنجکاو هستید که بدانید آیا برای شما از طرف دادگستری سوءپیشینه اعمال شده است یا خیر. برای این کار شما میتوانید به سوء پیشینه چیست مراجعه کنید.
سوء پیشینه یعنی داشتن محکومیت کیفری موثر و به این معنی است که اگر شخصی برای چند روز در بازداشتگاه به سر ببرد، اما کارش به زندان و محکومیت نکشد، شامل سوء پیشینه نمیشود پس میتوان چنین گفت فقط تعداد محدودی از جرایم که جزو جرایم خاص میباشند، شامل سوءپیشینه میگردند.
به عنوان مثال جرایمی که شخص در آن مرتکب قتل گردیده است، جزو سوء پیشینه موثر و کیفری به حساب میآید. از این رو، باید گفت که جرایم ذیل جزو سوء پیشینه به شمار رفته و در گواهی عدم سوء پیشینه درج خواهد شد:
- جرایمی که مجازات آنها قصاص میباشد؛ از حمله قتل، حمل مواد مخدر و…
- جرایمی که مجازات آنها حبس ابد میباشد؛ از جمله مرتکب شدن به سرقت حدی برای مرتبه سوم
- جرایمی که مجازات آنها قطع عضو اشخاص میباشد؛ از جمله مرتکب شدن به سرقت حدی برای مرتبه اول و دوم
- جرایمی که مجازات آنها قصاص عضو میباشد؛ از جمله مرتکب شدن به جرمی که سبب قطع عضو شخص دیگری گردیده است.
- جرایمی که مرتبط با نفی بلد میباشند؛ مثل محاربه
- جرایمی که مجازات آنها حبس بوده (حبسهای تا درجه پنج)؛ مثل آدم ربایی
- جرایمی که مجازات آنها شلاق حدی میباشد؛ از جمله زنا، شراب خوردن و…
اگر میخواهید اطلاعات کامل تری نسبت به جرایمی که شامل سوء پیشینه نمیشود به دست بیاورید به شما پیشنهاد میدهیم به کدام جرایم سوء پیشینه کیفری ندارند مراجعه کنید و جدولی از این جرایم را دریافت کنید.